В днешната технологична ера хората прекарват огромно време на компютъра и телефона си и това означава, че е задължително всеки бизнес да използва технологиите и да присъства онлайн. Това важи и за салоните за красота и СПА салоните.

20% от малките бизнеси не успяват в първата 1 година от отварянето си, а около 50% на 5-тата година. Какво прави малките бизнеси успешни? Успешни са тези, които могат да се адаптират към промените в бизнеса и в средата.

Бизнесите, които предлагат услуги и нямат система за резервации, не използват технологиите, нямат сайт и не са онлайн, изостават и малко по малко бизнесът им започва да страда. Рискът да бъдат изместени от салони, които предлагат онлайн резервации става все по-голям. Повечето софтуери, които имат система за онлайн резервации, предлагат много повече опции от просто резервации, функционалности, с които управлението на бизнеса ни става все по-лесно, организирано, ясно и по-ефективно.  Част от тези функционалности могат да бъдат склад и инвентар, управление на клиентите, маркетинг инструменти, анализи и отчети, фактуриране, отчитане на приходи и разходи и много други. 

Представяме ви 6 топ функционалности, които трябва да има всеки софтуер за управление на салони за красота и СПА:

Система за онлайн резервации

Това е една от най-важните функционалности, без която не можете. Най-добрият начин да привличате повече клиенти, е като направите процесът възможно най-удобен за тях. Най-добрите салони предлагат всякакви възможности за клиентите си да запазят час в удобно за тях време. А записването на часове само по телефон не е удобно, тъй като ограничава клиентите ни до нашето работно време. Записване по имейл или на съобщение също не е най-добрият вариант, тъй като отново изисква човешки ресурс, който да отговаря и процесът се забавя и утежнява. Всеки в днешно време има достъп до интернет 24/7 през телефона си и е свикнал да получава това, което иска с няколко клика. И ако вие не може да му предоставите възможността с няколко клика да запази час, дори и в 2 през нощта от комфорта на дома си, то вие давате предимство на конкуренцията, която предлага тази услуга. 

Освен удобство за клиентите, онлайн резервациите са удобство и за вас и вашия персонал. Не е нужно служител да вдига телефона постоянно, да следи график, да записва клиенти. Всичко се случва автоматично без човешка намеса. А времето прекарано на телефона се освобождава за да предлагате повече услуги, по-добро обслужване, повече внимание на клиентите в обекта ви. Освен предимствата по-горе друго много важно предимство е, че възможността за грешки значително се редуцира – без дублирани часове. Помага ви да приемате повече резервации и да подобрите процеса по записване на часове, да се направят повече резервации накуп, да се направят периодични повтарящи се резервации и така  редовните ви клиенти винаги ще имат запазен час. 

Друга важна функционалност на софтуерите, които предлагат онлайн резервации, е изпращането на автоматизирани нотификации и напомняния за предстоящ час и това редуцира броя пропуснати часове

Предимство на софтуера е да може да се интегрира и с външни системи, например с Google календар, така че запазеният час да се отразява и в личния календар на служителите ви и клиентите ви, интеграция с чат бот, така че часове да могат да се запазват и пишейки си в реално време с Изкуствен интелект, така че на секундата да се провери за свободно дни и часове и клиентът да запази място веднага по малко по-персонализиран начин. 

Склад и инвентар

Друга много важна функционалност за салоните за красота и СПА е възможността за продажба на продукти и следене на наличности. Огромно предимство на софтуера е ако има и следене на консумативи, използвани в услугите. Повечето салони управляват наличностите си ръчно, което отнема много време по правене на ревизии, следене на наличности, а и много често води до грешки. 

Софтуерът ви дава не само възможност да следите наличностите, той ви известява при намаляване на количествата до ниво, на което трябва да се направи нова поръчка. Помага ви и да анализирате кои продукти са по-успешни и по изгодни от други и по този начин да оптимизирате и подобрите бизнеса си и да не се налага да имате продукти, които залежават и не са продаваеми. 

Управление на клиентите и маркетинг инструменти

Най-важното звено от вашия бизнес, това са клиентите. Без тях съществуването ви е невъзможно. Със софтуер за управление на клиентите вие може да предлагате персонализирано отношение на клиентите си и да подобрите тяхното преживяване във вашия обект, а така да ги направите редовни и лоялни

С подходящия софтуер вие може да идентифицирате най-ценните си клиенти. Разбира се всеки клиент е важен, но със софтуера може да идентифицирате лесно тези, които носят най-много приходи на обектите ви и с помощта на системата да ги ангажирате и да ги направите още по-лоялни и редовни. Софтуерът ви помага да съхранявате цялата информация за клиентите си – всичките им посещения, покупки, предпочитани услуги, рожден ден, здравословно състояние, предпочитания за марка продукти и много други. По този начин може да предлагате персонализирани предложения и да ги привлечете и за други услуги. А софтуерът ви помага и да автоматизирате процеса. Изпращайте поздравления за рожден ден, отстъпки, промоции и подаръци. Правете промоция на продукти – купи 2, получи трети безплатно и много други. Но за да правите успешен маркетинг, трябва да имате качествена база данни с подходящата информация за вашите клиенти. 

И още представете си ситуация, в която имате редовен клиент, който средно идва в обеката ни 1 път в месеца. По някакви причини, той пропуска един месец. Софтуерът ви позволява лесно да идентифицирате тези клиенти и да използвате автоматизирани инструменти, с които софтуерът да му изпрати “Липсваш ни” имейл, с който да напомни на клиентите, че е време да посетят обекта ни, като дори може да им се даде отстъпка. И всичко това се случва, без ваша намеса. 

На кратко, софтуерът може да ви помогне да съхранявате, организирате управлявате и анализирате вашите клиенти на 1 място, както и да персонализирате услугите си и да имате все повече и повече лоялни клиенти.

Управление на персонала

Освен управление на клиентите и резервациите, добрият софтуер ви дава възможност и да управлявате персонала – изчислява комисионни от услуги автоматично, системи за бонуси, при които на служителите си може да давате комисионни от предлагани продукти, комисионни от препоръки, управление на работния график и мн други. С добрия софтуер може да идентифицирате кои са най-добрите ви служители, не само с най-много записани часове, но и донесли най-много оборот на обекта ви, благодарение и на продажба на продукти, абонаменти и тн. Може да следите успеваемостта им. Може да им дадете достъп до някаква част от софтуера, така че да може да следят резервациите си, да виждат натрупаните си комисионни и много други. 

Отчети и анализи

В днешно време информацията е всичко. Тя може да ви помогне да правите информирани бизнес решения и да ви помогне да подобрите обслужването, да подобрите процесите, да увеличите приходите си и да оптимизирате разходите си. 

Ако нямате софтуер, следенето и обработката на тази информация е много сложна и времеемка. Благодарение на софтуера вие може лесно и бързо да анализирате бизнеса си – кои са най-ценните ви служители, кои са най-лоялните ви клиенти, кои продукти ви носят най-много печалба, кои услуги са най-посещавани и много други. Може да сравнявате периоди, може да видите всичките си разходи по звена, може да достъпите цялата информация за бизнеса си и по този начин да оптимизирате процесите, разходите си и да видите цялостната картина, така че да вземете най-информираните бизнес решения. 

Автоматизиран маркетинг

Добрите софтуери за управление на бизнеса могат да ви предложат и автоматизирани маркетинг кампании, с които да увеличите ангажираността и информираността на клиентите ви. Може да изпращате автоматични съобщения от типа на : “предстояща резервация”, “благодарим ви за посещението”, “честит рожден ден”, “време е за нова процедура”, “липсваш ни”, “твоето мнение е важно за нас” и много други. Системата ви позволява да настроите и да изпращате съобщения автоматично по различни критерии. 

Може да следите успеваемостта на кампаниите, да анализирате и да видите какво работи за вашия бизнес.

Като обобщение софтуерите за управление на салони за красота може да подсилят бизнеса ви и да ви дадат огромен потенциал за растеж. Те ще ви дадат всички необходими инструменти на едно място, ще оптимизират времето ви и ще ви помогнат да управлявате обекта си гладко и ефективно. Нашият софтуер FItsys ви дава едно цялостно решение, без необходимост от допълнителни софтуери и инструменти – всичко на едно място. Вижте всички функционалности и заявете демо сега

Call Now Button