7 причини да използваме система за резервации ако сме масажно студио

юни 13, 2022 | Полезно за бизнеса, Салони и СПА

Ако сте собственик на масажно студио, СПА център, физиотерапия или рехабилитационен център, то използването на система за резервации е необходимост за вас. Това е софтуер, който улеснява резервациите, следенето на запазени часове и комуникацията с клиентите. Такава система може да ви помогне да разраснете бизнеса си. Тя улеснява процесите, както и подпомага работата на вашите служители. 

Представяме ви 7 причини да използвате софтуер

Спестява време

Управляването на резервации на тефтер или в таблица е тромаво и неефективно. В днешно време каналите за резервации може да са много – по телефон, смс, имейл, клиенти на място, социални медии и други. Събирането, съхраняването и управлението на тази информация може да отнема изключително много време, ако правите това ръчно. Дублираните, застъпващи се, незаписани, неявилите се клиенти – това са само част от проблемите и грешките, които са неизбежни при управление ръчно на резервациите. А това води до намаляване на удовлетвореността на клиентите и може да струва скъпо на бизнеса ви. 

Ако използвате система за резервации, то вашите клиенти може да запазват часове сами онлайн без намеса на терапевта, както и по канали като смс, имейл, телефон, а терапевтът с два клика да запише резервацията. Това освобождава време на масажиста, което може да се използва за повече терапии или за по-качествено обслужване на клиента и обръщане на повече внимание на посетителите ви.

24/7 приемане на резервации

Системите за резервации позволяват на клиентите да запазват часове 24/7 от всяка точка на света. Така не ги ограничавате само до вашето работно време. Системата следи и за дублирани, презастъпващи се часове и намалява значително възможността за грешки. Системата е онлайн и е достъпна от всяка точка на света, от всяко устройство, по всяко време. Добрата система при успешно запазване на час изпраща нотификации за потвърждение, наближаваща терапия, отказана терапия, време е за нова процедура и много други посредством имейл, смс, Viber или пуш нотификации. 

По-добър маркетинг

Добрите системи за управление на бизнеса ви дават възможността да изпращате маркетинг съобщения, да сегментирате клиентите си по съгласие за маркетинг съобщения, да изпращате автоматизирани съобщения за рожден ден, за обратна връзка, “липсваш ни” имейли и много други. Когато решите да правите промоция или имате да съобщите важни новини на клиентите си, това може да стане с няколко клика. Може да филтрирате клиентите си и по използвани услуги, закупени продукти и много други критерии, така че вашата промоция или съобщение да достигне до точния таргет хора. А по този начин може да привлечете клиентите си и към други услуги, да придобиете повече лоялни и редовни клиенти и да вдигнете оборота си. 

Детайлна информация за клиентите ви

Добрите системи, освен стандартната информация за клиентите (имена, имейл, телефон, пол, рожден ден) ви позволяват да дефинирате всякаква информация, която ви е необходима за предоставяне на качествена и конкурентна услуга. Може да съхранявате информация като здравословно състояние, назначени терапии и медикаменти (ако сме център за рехабилитация), физикална карта, предпочитана козметика и масла за масаж. Може да проследявате и различни измерители, например обиколки и мерки при процедури като антицелулитен масаж, отслабващи процедури и други. Нужно е да може да предефинирате сами информацията, която искате да попълвате и знаете за клиентите си, както и да може да създавате анкети, които да изпращате на клиентите си или да попълвате на момента. 

Лесна информираност за общите условия и политика на бизнеса ви

Системата ви помага по-лесно и сигурно да предоставите информация на клиентите си за общите си условия и политика. Например важна информация е условието за отмяна на резервации. Възможно е да имате политика, която изисква минимум 12 часа за отмяна на резервация или такса, ако човек не се яви на терапията си или не я отмени в срок. При добрия софтуер може да създавате всякакви информирани съгласия и условия, които клиентът да трябва да попълни и да се съгласи от профила си или заредено на таблет на място в обекта ви. 

Ако промените общите си условия, то при влизане в системата може да се появи веднага нотификация на клиента, че има промяна в условията и той не може да продължи, докато не се съгласи с тях. По този начин си гарантирате, че хората са запознати с условията, както спестявате време и улеснявате процеса по информирани съгласия, например при процедури, които изискват подпис и съгласие от клиента, дори може да ги изпратите предварително, за да не се губи време на място. 

Лесно управление на календара и служителите ви

Системата ви дава възможност лесно и с няколко клика или 1 поглед да видите заетите и свободни часове. Може да настроите график на вашите служители, да следите тяхната успеваемост. Системата може да изчислява автоматично комисионни. Всеки служител може да има профил и да следи резервациите си, както и да записва часове, може да свърже системата с личния си календар в Google, така че да са синхронизирани и да няма възможност да пропусне някоя резервация. Може да вижда информация какви предпочитания има клиента (за козметика, за ароматни масла и други), за да може всичко предварително да е подготвено и клиентът да остане максимално удовлетворен и да иска да се върне отново и да препоръча обекта ви. Може да правите различни програми за лоялност и за референции. Може да видите най-успешните си служители и да приложите система за стимулиране и бонуси. 

Детайлни отчети и вземане на информирани решения за бизнеса ви

Добрият софтуер ви дава детайлни отчети и анализи на бизнеса –  приходи-разходи, посещения, услуги, продукти, успеваемост на служителите, комисионни, клиенти и много други. Цялата информация може да бъде експортната в ексел за още по-детайлна обработка. Информацията може да се вижда неограничено време назад, както и да се сравняват периоди. Това е изключително полезно за бизнеса, тъй като позволява да се вземат информирани решения и дава идеи в каква посока да развивате бизнеса си и къде трябва да подобрите процесите. 

Като заключение в днешно време е основно бизнесът ви ако предлага услуги, които изискват предварително записване, да използва система за резервации. А колкото повече улеснява процесите и дава цялостно решение, така че да не е необходимо използване на други софтуери и системи, толкова по-добра е тя и е още по-необходима и полезна. С Fitsys не е нужно да използвате други софтуери – имате всичко на едно място – от онлайн резервации, управление на клиенти и служители, до издаване на фактури, склад, инвентар, следене на всички приходи и разходи. Вижте всички функционалности и заявете демо сега. 

Защо салоните за красота да предлагат онлайн записвания

В днешно време по целия свят салоните за красота започват да използват все повече специализирани софтуери за управление на салона. Замисляли ли сте се дали ви е необходим такъв софтуер и дали би помогнал в развитието и растежа на бизнеса ви. Все още в тези среди има...

Важно ли е първото впечатление

Управлявате ли център за лазерна епилация, студио за естетична дерматология, салон за красота или спортен обект. Ако бизнесът ви е свързан с предлагането на услуги, където конкуренцията става все по-голяма и по-голяма с всеки изминал ден, то е изключително важно да се...

Оптимизирайте Facebook рекламите си с помощта на CRM системата си

Ако имате бизнес, свързан с предлагане на услуги (клиника за естетична дерматология, студио за красота, студио за лазерна епилация, спортен център, йога студио и други), то използването на CRM система или система за управление на бизнеса, е нещо без което не можете....

6 начина да върнем старите клиенти към бизнеса ни

Когато управляваме бизнес, предоставящ услуги на крайни клиенти, в един момент част от клиентите ни не се връщат и това, за съжаление, е действителността. За да запазим максимално голям брой от клиентите си, то е необходимо постоянно да комуникираме с тях и да ги...

Защо да изберем Fitsys за управление на естетичен център и център за лазерна епилация

Fitsys дигитализира индустрията за здраве и красота и ви предлага софтуер за цялостно управление на центрове за естетична дерматология и центрове за лазерна епилация.  В днешната дигитална и забързана ера управлението на център за естетична дерматология или за лазерна...
5 стратегии за да направим клиентите си лоялни

5 стратегии да направим клиентите си лоялни

Знаете ли, че цената за придобиване на нови клиенти е около 5 пъти по-висока от цената за задържане на настоящи клиенти*. Освен това вашите “стари” клиенти са с 50% по-склонни да пробват нови продукти и да похарчат 31% повече от новите клиенти. Това показва колко...
6 функционалности, които трябва да има софтуерът за управление на салони за красота.

6 функционалности, които трябва да има софтуерът за управление на салони за красота.

В днешната технологична ера хората прекарват огромно време на компютъра и телефона си и това означава, че е задължително всеки бизнес да използва технологиите и да присъства онлайн. Това важи и за салоните за красота и СПА салоните. 20% от малките бизнеси не успяват в...
Как да минимизираме пропуснатите резервации

Пропуснати резервации – как да ги минимизираме

В днешно време един от най-нарастващите проблеми на всички бизнеси, които предлагат услуги, са пропуснатите резервации и отменянето им в последния момент. Това е сериозен проблем, който не трябва да се подценява и за който си струва да вложим време и средства. Ние...
Как да използваме Viber за подобряване на бизнеса ни

Как може да използваме Вайбър за подобряване на бизнеса

Предоставянето на дигитални канали, които да подобряват клиентското изживяване, става все по-важна част от всеки бизнес, който гледа напред към бъдещето.  Изследванията показват, че поставянето на клиентското изживяване (Customer Experience или CX) в центъра на...
7 големи промени в йога студиата след пандемията

7 големи промени в йога студиата след пандемията

Последната една година, изпълнена със страх от пандемията и Корона вируса, както и постоянното отваряне и затваряне на фитнесите, спортните зали и йога студиата, неминуемо води до промяна на бизнес модела и на провеждането на йога практики по студиата. Времето на...
Call Now Button