На всички професионалисти в сферата на маркетинга е известно, че няма по-ценна реклама от личната препоръка. Според проучване на Nielson, 88% от потребителите вярват на онлайн отзиви от непознати, точно толкова, колкото вярват на препоръка от приятел. 74% от консуматорите определят препоръката като водещ фактор във вземането на решение, но едва 33% активно събират мнения.

Не е изненадващо, че с развитието на технологиите и появата на социални мрежи маркетингът от уста на уста (Word of mouth Marketing) еволюира в инфлуенс маркетинг (Influence Marketing). Тази нова форма на разпространение на рекламно съдържание е ефективен начин за популяризиране на бранда и увеличаване на продажбите.

Какво е инфлуенсър маркетинг?

Инфлуенс маркетингът представлява съдържание, което се разпространява от знаменитости в техни лични профили в платформи като YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat и др. Инфлуенсърът пряко комуникира с последователите си и им представя вашия бранд – помага за изграждането на неговия имидж.

Такова рекламно съдържание първоначално се създава и публикува от различни известни личности с голяма база последователи. Нишата на инфлуенсърите обаче бързо еволюира и в момента не е нужно да си знаменитост поначало, за да станеш инфлуенсър.

Инфлуенсър (Influencer) може да се нарече всеки профил със сравнително голяма аудитория, над която има влияние (influence), който си партнира с различни марки за взаимна изгода.

Инфлуенсърите реално стават знаменитости сред определена аудитория, благодарение на съдържанието, което публикуват. Те споделят с последователите си опит в сфера, в която са специалисти, без значение дали в професионален, или в личен план.

По отношение на съдържанието, което споделят, инфлуенсърите най-често са блогъри и влогъри, но също така и двете – например имат активен профил в Instagram, в който публикуват снимки и текстово съдържание, но също така имат YouTube канал, където споделят видеоклипове. Често използват една или повече платформи, в които публикуват регулярно. Тематиката, по която пишат и говорят, също е различна – недвижими имоти, човешки ресурси, лайфстайл, родителство, спорт, козметика, грим, личностно развитие и др., както и комбинации между темите.

Подходящ ли е за вашия бранд такъв тип маркетинг?

Истината е, че инфлуенс маркетингът може да бъде полезен за всеки бизнес, стига да се свържете с правилния човек, с който да си партнирате. Изобщо не бива да се колебаете, ако сте собственик на салон за красота или спортен център, защото други марки вече са ви изпреварили. През 2017 г. 86% от видеоклиповете в YouTube са публикувани от инфлуенсъри, докато едва 14% са на козметични марки.

Все повече брандове в световен мащаб се доверяват на инфлуенс маркетинга и успешно реализират целите си:

–        80% от маркетолозите намират инфлуенс маркетингът за ефективен;

–        89% твърдят, че ROI е по-висок, сравнен с резултата от останалите маркетинг канали;

–        65% от компаниите са планирали да повишат бюджета си за инфлуенс маркетинг през 2019 г.

Как да изберете подходящия инфлуенсър?

Както вече споменахме, нишата се разраства. До преди няколко години този тип маркетинг беше по-скоро непознат в България, но днес родни брандове имат възможност да си партнират с български знаменитости с фокус в различни сфери. У нас са най-популярни платформите Instagram и YouTube, които и в световен мащаб са най-предпочитани от инфлуенсъри и брандове. 78% от маркетолозите предпочитат Instagram за позициониране на рекламна кампания.

Именно защото има изобилие от знаменитости в социалните мрежи, трябва да бъдете внимателни в избора. Ако не можете да се справите сами, винаги може да използвате професионални услуги. У нас отскоро има агенции, които се занимават ексклузивно с инфлуенс маркетинг и могат да ви съдействат да осъществите успешна кампания.

Ние ви предлагаме няколко съвета как да изберете подходящата личност, на която да гласувате доверие:

–        Изберете човек, който малко или много е свързан с вашата сфера на дейност. Ако притежавате козметичен салон, тогава потърсете водещ инфлуенсър в сферата на грима или маникюра;

–        Изберете конкретна аудитория, до която искате да достигнете с рекламните си послания. Търсете инфлуенсър с влияние върху вашата таргет група;

–        Трябва да се убедите, че имиджът на бранда ви съвпада с имиджа на инфлуенсъра;

–        Намерете човек, който ще вложи усилия да ви представи по най-добрия начин и му оставете място за креативност;

–        Не се опитвайте да „продавате“ бранда си. Трябва да се стремите към взаимна изгода и сътрудничество;

–        Стремете се към дългосрочни партньорства.

След като сте се спрели на подходящ инфлуенсър, трябва просто да се свържете с него. Почти всеки професионалист има оставени контакти за връзка, най-често електронна поща. И не се притеснявайте, ако не ви отговори – значи не е бил правилният човек. 

Call Now Button