Искате да внесете подобрения във вашия фитнес клуб? Започнете от тук

сеп. 19, 2019 | Спортни клубове и йога

Да си собственик на бизнес не е никак лесна задача – безбройните задължения, които ви преследват навсякъде и неспирният поток от идеи за реализация, които ви спохождат, когато най-малко очаквате – докато се опитвате да спите, докато взимате душ или разхождате кучето в 5 сутринта. Но това са нещата от живота – всъщност на всеки му се случват и шефовете не са изключение. 

Ето какво отличава собствениците: идеите са необходим елемент за започването и подобряването на всяка дейност, но без действителна реализация не струват нищо. Действията, които носят подобрение, са ключът към успеха във всяко начинание. Специално за притежателите на фитнес и спортни клубове предлагаме няколко идеи, които да приложите на практика, за да задържите повече клиенти.

 Подбирайте и ценете служителите си

Служителите са лицето на фирмата – вашите клиенти ги виждат и разговарят с тях при всяко свое посещение. Хората, в чиито ръце оставяте работата си, не бива да са под нивото, което се стремите да поддържате като имидж и качество. Когато наемате персонал, си задайте следните въпроси:

–          С какво този човек ще допринесе във фирмата?

–          Какво мога да направя, за да го мотивирам?

–          Заслужава ли си да инвестирам в него?

Опитът е от значение в профила на един кандидат за работа, но той не бива да е определящият критерий, особено ако търсите служител на позиция, която не изисква специални познания – рецепционист, хигиенист. Ясно е, че е невъзможно да открием перфектните работници, защото такива няма. Ситуацията на пазара на труда не е особено изгодна за работодателите, но това не означава, че трябва да наемете служители, които просто не стават.

Далеч по-значими са личностните качества на кандидата, особено неговите ценности – на какви мотиви базира своите решения. Няма да е лесно да прецените човека, но може да си спестите бъдещи проблеми, ако наемете честен, точен и любезен студент, вместо работник с много опит при различни работодатели, но с грубо отношение, неорганизиран и безотговорен. Студентът, който тепърва започва кариерното си развитие и има правилните ценности, ще е по-мотивиран да се учи, да работи и да дава добавена стойност.

Вие също трябва да изиграете ролята си и да държите служителите си мотивирани. Трябва да ги поощрявате, но все пак да упражнявате определен контрол над тях. Инвестирайте в качествените кадри – курсове, лекции, повече работни задачи извън сегашните им задължения и компетенции. Рецепционистът, който досега е обслужвал клиентите, сега вече може да помага в поддръжката на социалните мрежи, имейл маркетинга или други ваши задачи.  

Отличавайте се

Ако вие и вашите конкуренти имате прекалено сходен бизнес модел, бъдете по-добри от тях с нещо отличително. Как да го постигнете?

          Добавена стойност:

Клиентите ви плащат за месечен абонамент за посещение на залата. Почерпете ги с протеинова напитка, банани или тренировка с персонален треньор. Разберете какво харесват и ги изненадайте. Всеки обича специалното отношение, промоциите и почерпките. Освен че ще ги спечелите като клиенти, има шанс да ги заинтригувате и да започнат да купуват съответния продукт или услуга. Разбира се, вие трябва да помислите по какъв начин това ще се случи, колко ще ви струва и т.н.

Добавената стойност е не само в продукта, а в самото отношение – така показвате, че цените клиента. Отново подчертаваме значението на персонала във връзката с клиентите. Редовните посетители завързват контакт със служителите, ако ги харесват, съответно стават още по-привързани към залата.

          Събития

Ако имате възможност, особено за по-големите фитнес клубове или вериги, се включвайте в различни мероприятия и събития, които са свързани с вашата сфера. Всяка година се провеждат маратони, триатлони и други спортни мероприятия, в които участват обикновени граждани, потенциални ваши клиенти. Станете спонсори, включете се и представете бизнеса си.

Също така може да провеждате събития, които се отнасят за клиентите на залата – запознаване с новия инструктор по йога, безплатна тренировка в първия ден от новата година и др.

          Добавете нов продукт или услуга

Конкурентите не предлагат уроци по народни танци? Започнете да организирате, ако това се вписва във вашия имидж и ви допада като идея. Клиентите се оплакват, че нямате определена марка протеин на прах, който трудно се доставя в страната? Преценете дали не си заслужава да се заемете с това. Имате възможност да работите с популярен фитнес инструктор? Може той да ви донесе повече клиенти.

Поддържайте чистота и ред

Оплакванията на клиентите, особено в по-малките фитнес зали, често са свързани с чистотата и реда. Много посетители не подреждат тежестите и останалото фитнес оборудване, след като са приключили с използването му. Не е нужно да сте груби, но е достатъчно да помолите любезно още при влизането на нов клиент в залата, че е препоръчително всеки подрежда след себе си. Понякога тази забележка няма да е достатъчна и тогава ще се наложи на натоварите някой от служителите със задачата. Атмосферата веднага ще стане по-приятна и залата ще изглежда по-просторна, ако е подредено.

Дигитализация

Вече сме споменавали за значението на онлайн присъствието и автоматизирането на процеси посредством софтуер за управление на бизнеса. Ще се радваме да ви консултираме лично, ако имате нужда от съдействие.

Някои от нашите предложения може да не са съвсем подходящи за вашия бизнес модел и цели. Те не са универсални, но вие можете да ги моделирате, така че все пак да използвате идеите в тяхното същество. 

Защо салоните за красота да предлагат онлайн записвания

В днешно време по целия свят салоните за красота започват да използват все повече специализирани софтуери за управление на салона. Замисляли ли сте се дали ви е необходим такъв софтуер и дали би помогнал в развитието и растежа на бизнеса ви. Все още в тези среди има...

7 причини да използваме система за резервации ако сме масажно студио

Ако сте собственик на масажно студио, СПА център, физиотерапия или рехабилитационен център, то използването на система за резервации е необходимост за вас. Това е софтуер, който улеснява резервациите, следенето на запазени часове и комуникацията с клиентите. Такава...

Важно ли е първото впечатление

Управлявате ли център за лазерна епилация, студио за естетична дерматология, салон за красота или спортен обект. Ако бизнесът ви е свързан с предлагането на услуги, където конкуренцията става все по-голяма и по-голяма с всеки изминал ден, то е изключително важно да се...

Оптимизирайте Facebook рекламите си с помощта на CRM системата си

Ако имате бизнес, свързан с предлагане на услуги (клиника за естетична дерматология, студио за красота, студио за лазерна епилация, спортен център, йога студио и други), то използването на CRM система или система за управление на бизнеса, е нещо без което не можете....

6 начина да върнем старите клиенти към бизнеса ни

Когато управляваме бизнес, предоставящ услуги на крайни клиенти, в един момент част от клиентите ни не се връщат и това, за съжаление, е действителността. За да запазим максимално голям брой от клиентите си, то е необходимо постоянно да комуникираме с тях и да ги...

Защо да изберем Fitsys за управление на естетичен център и център за лазерна епилация

Fitsys дигитализира индустрията за здраве и красота и ви предлага софтуер за цялостно управление на центрове за естетична дерматология и центрове за лазерна епилация.  В днешната дигитална и забързана ера управлението на център за естетична дерматология или за лазерна...
5 стратегии за да направим клиентите си лоялни

5 стратегии да направим клиентите си лоялни

Знаете ли, че цената за придобиване на нови клиенти е около 5 пъти по-висока от цената за задържане на настоящи клиенти*. Освен това вашите “стари” клиенти са с 50% по-склонни да пробват нови продукти и да похарчат 31% повече от новите клиенти. Това показва колко...
6 функционалности, които трябва да има софтуерът за управление на салони за красота.

6 функционалности, които трябва да има софтуерът за управление на салони за красота.

В днешната технологична ера хората прекарват огромно време на компютъра и телефона си и това означава, че е задължително всеки бизнес да използва технологиите и да присъства онлайн. Това важи и за салоните за красота и СПА салоните. 20% от малките бизнеси не успяват в...
Как да минимизираме пропуснатите резервации

Пропуснати резервации – как да ги минимизираме

В днешно време един от най-нарастващите проблеми на всички бизнеси, които предлагат услуги, са пропуснатите резервации и отменянето им в последния момент. Това е сериозен проблем, който не трябва да се подценява и за който си струва да вложим време и средства. Ние...
Как да използваме Viber за подобряване на бизнеса ни

Как може да използваме Вайбър за подобряване на бизнеса

Предоставянето на дигитални канали, които да подобряват клиентското изживяване, става все по-важна част от всеки бизнес, който гледа напред към бъдещето.  Изследванията показват, че поставянето на клиентското изживяване (Customer Experience или CX) в центъра на...
Call Now Button