Да си собственик на бизнес не е никак лесна задача – безбройните задължения, които ви преследват навсякъде и неспирният поток от идеи за реализация, които ви спохождат, когато най-малко очаквате – докато се опитвате да спите, докато взимате душ или разхождате кучето в 5 сутринта. Но това са нещата от живота – всъщност на всеки му се случват и шефовете не са изключение. 

Ето какво отличава собствениците: идеите са необходим елемент за започването и подобряването на всяка дейност, но без действителна реализация не струват нищо. Действията, които носят подобрение, са ключът към успеха във всяко начинание. Специално за притежателите на фитнес и спортни клубове предлагаме няколко идеи, които да приложите на практика, за да задържите повече клиенти.

 Подбирайте и ценете служителите си

Служителите са лицето на фирмата – вашите клиенти ги виждат и разговарят с тях при всяко свое посещение. Хората, в чиито ръце оставяте работата си, не бива да са под нивото, което се стремите да поддържате като имидж и качество. Когато наемате персонал, си задайте следните въпроси:

–          С какво този човек ще допринесе във фирмата?

–          Какво мога да направя, за да го мотивирам?

–          Заслужава ли си да инвестирам в него?

Опитът е от значение в профила на един кандидат за работа, но той не бива да е определящият критерий, особено ако търсите служител на позиция, която не изисква специални познания – рецепционист, хигиенист. Ясно е, че е невъзможно да открием перфектните работници, защото такива няма. Ситуацията на пазара на труда не е особено изгодна за работодателите, но това не означава, че трябва да наемете служители, които просто не стават.

Далеч по-значими са личностните качества на кандидата, особено неговите ценности – на какви мотиви базира своите решения. Няма да е лесно да прецените човека, но може да си спестите бъдещи проблеми, ако наемете честен, точен и любезен студент, вместо работник с много опит при различни работодатели, но с грубо отношение, неорганизиран и безотговорен. Студентът, който тепърва започва кариерното си развитие и има правилните ценности, ще е по-мотивиран да се учи, да работи и да дава добавена стойност.

Вие също трябва да изиграете ролята си и да държите служителите си мотивирани. Трябва да ги поощрявате, но все пак да упражнявате определен контрол над тях. Инвестирайте в качествените кадри – курсове, лекции, повече работни задачи извън сегашните им задължения и компетенции. Рецепционистът, който досега е обслужвал клиентите, сега вече може да помага в поддръжката на социалните мрежи, имейл маркетинга или други ваши задачи.  

Отличавайте се

Ако вие и вашите конкуренти имате прекалено сходен бизнес модел, бъдете по-добри от тях с нещо отличително. Как да го постигнете?

          Добавена стойност:

Клиентите ви плащат за месечен абонамент за посещение на залата. Почерпете ги с протеинова напитка, банани или тренировка с персонален треньор. Разберете какво харесват и ги изненадайте. Всеки обича специалното отношение, промоциите и почерпките. Освен че ще ги спечелите като клиенти, има шанс да ги заинтригувате и да започнат да купуват съответния продукт или услуга. Разбира се, вие трябва да помислите по какъв начин това ще се случи, колко ще ви струва и т.н.

Добавената стойност е не само в продукта, а в самото отношение – така показвате, че цените клиента. Отново подчертаваме значението на персонала във връзката с клиентите. Редовните посетители завързват контакт със служителите, ако ги харесват, съответно стават още по-привързани към залата.

          Събития

Ако имате възможност, особено за по-големите фитнес клубове или вериги, се включвайте в различни мероприятия и събития, които са свързани с вашата сфера. Всяка година се провеждат маратони, триатлони и други спортни мероприятия, в които участват обикновени граждани, потенциални ваши клиенти. Станете спонсори, включете се и представете бизнеса си.

Също така може да провеждате събития, които се отнасят за клиентите на залата – запознаване с новия инструктор по йога, безплатна тренировка в първия ден от новата година и др.

          Добавете нов продукт или услуга

Конкурентите не предлагат уроци по народни танци? Започнете да организирате, ако това се вписва във вашия имидж и ви допада като идея. Клиентите се оплакват, че нямате определена марка протеин на прах, който трудно се доставя в страната? Преценете дали не си заслужава да се заемете с това. Имате възможност да работите с популярен фитнес инструктор? Може той да ви донесе повече клиенти.

Поддържайте чистота и ред

Оплакванията на клиентите, особено в по-малките фитнес зали, често са свързани с чистотата и реда. Много посетители не подреждат тежестите и останалото фитнес оборудване, след като са приключили с използването му. Не е нужно да сте груби, но е достатъчно да помолите любезно още при влизането на нов клиент в залата, че е препоръчително всеки подрежда след себе си. Понякога тази забележка няма да е достатъчна и тогава ще се наложи на натоварите някой от служителите със задачата. Атмосферата веднага ще стане по-приятна и залата ще изглежда по-просторна, ако е подредено.

Дигитализация

Вече сме споменавали за значението на онлайн присъствието и автоматизирането на процеси посредством софтуер за управление на бизнеса. Ще се радваме да ви консултираме лично, ако имате нужда от съдействие.

Някои от нашите предложения може да не са съвсем подходящи за вашия бизнес модел и цели. Те не са универсални, но вие можете да ги моделирате, така че все пак да използвате идеите в тяхното същество. 

Call Now Button