Поради огромното потребление, дигиталните инструменти непрекъснато отменят част от функциите на традиционния маркетинг, което прави онлайн присъствието на бизнеса ви силно наложително. Няма значение дали сте собственик на малък козметичен салон, или притежавате верига от фитнес клубове, защото вашите клиенти вероятно използват интернет услуги под някаква форма. В социалните мрежи присъстват 3.2 млрд. потребители през 2019 г. (това са 42% от населението) и техният брой продължава да расте. Търсенето и отзивите в интернет пространството премахнаха нуждата от препоръка от приятел, а ефективността на традиционната реклама вече не е толкова значителна. Затова искаме да ви помогнем да се справите успешно с трансформацията на бизнеса си онлайн.

1. Уебсайт

Първото нещо, с което собствениците на бизнес обикновено започват, е създаването на собствен уебсайт. Неговата цел е да запознае клиентите ви с вашите услуги, да им даде полезни съвети и след това да ги препрати към страниците ви в социалните мрежи. Уебсайтът трябва да отговаря на следните изисквания, за да бъде ефективен инструмент за привличане на клиенти:

  • SEO 

Search Engine Optimization или преведено на роден език „оптимизация за търсачки“ е понятие, на което веднага ще попаднете, когато пристъпите към създаването на уебстраница. Идеята на оптимизацията е сайтът ви да се намира по-напред в показаните резултати от търсачки като Google, Yahoo, Bing и др. За да имате повече шанс за посещаемост, трябва да се класирате поне в топ десет, а най-много потребители ще кликнат върху линка към сайта ви, ако да сте сред първите три. 

Важно е преди да започнете, да се запознаете предварително с алгоритмите на отделните търсачки, защото се различават. 

  • Блог

Добавете блог секция към сайта си, в която да включвате полезни съвети в помощ на клиентите. Така едновременно изграждате доверие и използвате блога за инструмент, чрез който популяризирате услугите си. Качествено написаното съдържание и добрият подбор на копирайтинг услуги са от особена важност както за блог статиите, така и за SEO частта на уебсайта.

  • Кратко време за зареждане

Всяка секунда има значение, когато говорим за скоростта на зареждане на страниците в интернет. Клиентите очакват да отворят уебсайта в рамките на 2 секунди и ще се върнат обратно при резултатите от търсенето, ако зареждането се забави повече от 3 секунди. Постарайте се да оптимизирате максимално собствената си страница, защото може да изгубите поне половината от потребителите, които са попаднали на нея. Това ще обезсмисли усилията, които сте хвърлили, за да се появите в челните резултати от търсенето.

  • Мобилна версия

В днешно време дори малките деца и нашите баби и дядовци притежават смартфони или поне имат достъп до тях. Голяма част от потреблението в интернет се случва именно през умните мобилни устройства в ръцете ни. Затова е от изключително значение всичко, което правите в дигиталния свят, да е съобразено с този факт. Погрижете се вашият уебсайт да е подходящ за мобилни устройства и най-добре създайте специална мобилна версия. Тя трябва да зарежда бързо, текстът да се чете с лекота, потребителите да се ориентират лесно, бутоните да се натискат без усилие. Помислете за мобилно приложение, ако сте собственик на голям бизнес с повече от един обект.

2. Google my business

Сещате ли се за прозореца, който Google ви показва, когато потърсите любимия си ресторант например? В него най-често се съдържат телефон за контакти, карта с местоположение, точен адрес, работно време, уебсайт. Има и други опции, като популярни часове на посещаване, актуални оферти от бизнеса и т.н. Този инструмент се нарича Google my Business, лесен е за управление и абсолютно необходим за онлайн присъствието ви.

3. Социални мрежи

Приносът на социалните мрежи в успеха на дигиталния маркетинг е безспорен. Със сигурност вашите клиенти имат профил в поне една социална мрежа. Ето кои са най-разпространените и как да създадете полезни страници с ангажиращо съдържание:

  • Facebook

С приблизително 2 млрд. активни потребители, Facebook определено е платформа, от която ще спечелите клиенти, ако знаете как да управлявате страницата си. 

За да изглежда надеждно вашият профил, трябва да имате профилна снимка с лого, корица с високо качество, адрес, телефон за връзка и изброени услугите, които предлагате. Почти сигурно сте обречени на провал, ако не публикувате редовно. Разберете кога вашите клиенти са най-активни и използвайте инструменти, които да качват постовете ви тогава. Запознайте се с алгоритъма на платените и безплатните реклами и не спирайте да актуализирате знанията си, защото той постоянно се изменя и подобрява. 

  • Instagram

Instagram е мястото, където да наблегнете на снимки с професионално качество, като оставите подробните описания за Facebook. Оново е ключово да качвате снимки редовно и в правилното време, но не прекалявайте с рекламните постове. Използвайте хаштагове (#) и тагове (@), за да привлечете нови последователи. Може да потърсите инфлуенсъри, които да рекламират вашите услуги пред техните фенове чрез платформата.

  • Youtube

Каналът в Youtube е препоръчителен за козметични салони. Чрез него може да изградите имидж на професионалист във вашата сфера. Споделяйте видеоклипове, в които гримирате или подстригвате ваши клиенти, или давате полезни съвети за поддържане на свежа кожа. За фитнес клубове споделяйте тренировки на машините в залата и направете видео, в което показвате оборудването, с което разполагате.

Не забравяйте да прилагате линкове към профилите си в другите социални мрежи и към уебсайта.

Call Now Button