Труден въпрос, който няма точен отговор, но след цялостното прочитане на следващите редове се надяваме, да изградите своята представа и мнение за успешен лидер, който умело би се справил с ръководенето на вашите групови тренировки. Ако сте собственик на бизнес, най-вероятно знаете, че за развитието на печеливша стратегия най-важен е персоналът. Той е опорната точка на цялата въртележка и именно чрез него вие представяте крайния продукт пред аудиторията. Как ще го подберете, това е въпрос на личен избор, който ще се опитаме да надградим.
Въпросът, зададен в заглавието, присъства дори в историческите хроники, така че не сме първите, заели се да го дискутират. Обществото винаги е поставяло под въпрос качествата, уменията и характера на своите лидери. Цар Ивайло, произхождащ от бедните слоеве на населението, само за 2 години е постигнал значими победи над ромеи и татари, запечатани завинаги в историята. Нима той е имал някакви знания как да ръководи многохилядна армия?! Примери много, затова по-добре да разгледаме поотделно двете опорни точки и да направим крайна съпоставка между тях.
Какво всъщност са уменията? Не всеки е самороден талант, но с годините разгръща своя потенциал и умело се издига в йерархията. Ако собствениците на фитнес зали са готови да инвестират време и усилия в начинаещи инструктори, с годините този метод ще им донесе желания резултат. Разбира се, тук се включва още един въпрос към главната тема, а именно, ще успее ли де са адаптира към обстановката и какъв ще бъде крайният резултат. Е, няма как да знаете, но оценката на личността му ще ви покаже в каква посока ще се развие начинанието. Ако кандидатът е амбициран и се стреми в постигането на заветните цели, без съмнение ще се реализира успешно.
Според вас, какви са нужните умения за един успешен инструктор, ръководещ голям брой клиенти?! Като изключим добрата физическата подготовка и познаването на човешката анатомия, останалото по-скоро опира до неговата личност. Опитът е важен, но невинаги решаващ за постигането на определени цели. Инструкторите във вашия център трябва да са отдадени на своята професия, за да бъдат максимално полезни на трениращите. Когато приемат на сърце този начин на живот, със сигурност ще придадат същата любов и на клиентите. За успешния инструктор тренировките не са просто способ за поддържане на добро психическо и физическо здраве. Той трябва да гледа на тях като хоби, носещо му доходи. За разлика от много други професии, където е важно просто да отчетеш дейност и да свършиш дневните си задачи, инструкторите и треньорите е задължително да се отнасят с уважение към своето призвание и да бъде докрай амбицирани за личностното си развитие.
Когато правите подбор на инструктори с цел ръководене на големи групи, сте принудени да се съобразите с комуникативните им умения и поднасянето на информация по възможно най-лесния и достъпен начин. Инструкторите и треньорите са лицето на фирмата, а настоящите и бъдещите ви клиенти ще се отдръпнат, ако срещу тях стои човек, който не успява да ги адаптира към обстановката. Ако трениращите получат добро и колегиално отношение, ще успеете да ги задържите. След маркетинга, следващата стъпка в популяризирането на вашия спортен или уелнес клуб е именно поведението на инструктора. Да, някои ще си кажат, ако наемеш разпознаваемо лице, което има много последователи в социалните мрежи, ще успееш да разгърнеш бизнеса си далеч по-бързо. Няма как да опровергаем подобна хипотеза, но едва ли навлизащите в бранша могат да удовлетворят условията на един професионален инструктор.
За да бъдем максимално полезни на вас, читателите, ще оформим заключителната част на тази статия с няколко изисквания, които трябва да търсите в бъдещите си инструктори. Ако ви предстои публикуване на обява в сайт за работа, задължително потърсете следните качества от бъдещите ви служители.

1. Лидерство
Учудвате ли се, че на първата позиция поставяме точно тази характеристика. Инструкторът трябва да вдъхва мотивация и респект сред трениращите. Все пак се превръща в пример за мнозина, които следват инструкциите му неотлъчно.

2. Отговорност
Успешният треньор е задължен да обръща внимание на своите клиенти. В това число влиза насърчаването, подготовката и помощта при изпълнение на нови упражнения. Към това качество може да добавим и загрижеността, тъй като е в основата на всеки бизнес от третичния сектор. Нужно е инструкторът да насърчава клиентите си и да е загрижен за постигането на крайната им цел. Ако той бъде обзет от техните мечти, ще придаде по-голяма мотивация и бързо ще ги изведе до заветния резултат.

3. Съобразителност
Едва ли има клиент, който би останал доволен от несъобразителен инструктор. Както вече споменахме, треньорът е пример за останалите, но е принуден да се съобразява със странични фактори. Когато клиент съобщи, че има времево ограничение, инструкторът трябва да покаже гъвкавост и да изготви възможно най-правилния режим, отговарящ на изискванията на потребителя. В противен случай потенциалният клиент ще бъде загубен.

4. Комуникативност
Инструкторът разговаря ежедневно с десетки хора, като е необходимо да се вслушва в техните думи и адекватно да взима решения на поставените проблеми. За минимално време трябва да избере правилния подход, по който да обясни дадено упражнение или да мотивира трениращия за постигането на определен резултат.

5. Увереност
Важен спътник към успеха е увереният подход. Когато треньорът изглежда сигурен, вдъхва същото чувство сред трениращите. Той не трябва да показва безпокойство в трудни ситуации, а да бъде стабилен и да вярва в положителната промяна.

Бъдете по-снизходителни към уменията на бъдещите ви инструктори. Занаят се краде, но характер трудно се променя. Както са казали старите хора – “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Не забравяйте, че персоналът гради имиджа на вашия бизнес. Той е връзката ви с клиентите, която не трябва да губите. Търсете качества, идеи, амбиция и желание. Те са присъщи за успешния инструктор, готов на всичко за своите последователи. А ако трябва да дадем отговор на поставения въпрос в заглавието – “личностни умения”. Това е всичко, от което се нуждаете.

Call Now Button