Печеленето и запазването на клиенти никога досега не е изисквало толкова много целенасочени усилия. Клиентите ви постоянно са изкушавани от конкуренти, които им обещават повече грижа, специално отношение, изгодни оферти… Тези обещания няма да докоснат човек, който всеки път остава доволен от безупречното обслужване във вашия козметичен салон. Следващите редове са посветени на подобряване на обслужването, за да задържите редовните си клиенти и бързо да печелите нови.

Дигитализация

Потребителите днес са изправени пред истинско предизвикателство в избора на услуга, която да използват. Това се дължи от една страна на широкия набор от обекти, които могат да отговорят адекватно на техните нужди, а от друга – на промяната в поведението на самите потребители.

Докато преди бизнесите са разчитали предимно на препоръка от уста на уста, то днес тенденциите се променят. Търсачката на Google отчита средно по 63 хил. търсения всяка секунда, т.е по времето, когато вие приключите с четенето на този текст, ще са направени най-малко 11 млн 340 хил. търсения и то само с помощта на Google. Оповавайки се на този и на други факти, ние твърдим, че скромна част от вашите потенциални клиенти ще посетят салона ви за красота, ако не заявите ясно присъствието си онлайн.

Задължително трябва да се сдобиете с уебсайт, който да зарежда бързо, да дава информация за предлаганите услуги и да се появява преди втората страница на търсенето. В интернет може да откриете достатъчно препоръки и уроци, за да създадете собствен сайт. Но ако търсите бърз успех без усилия, трябва да се доверите на хора с опит в създаването и поддържането на уебсайтове и SEO оптимизация. 

Близо половината от населението на планетата (3.3 млрд.) използва някакъв тип социални мрежи. Затова подсигурете редовното си присъствие във водещите платформи като Facebook, Instagram, Youtube и др. 

Съдържанието, което споделяте, трябва да е добре съобразено с конкретната платформа и с потребителите, които се стремите да привлечете. За бюти индустрията са изключително подходящи кратките видеоклипове с инструкции за нанасяне на маски, кремове, червила и други козметични продукти. Привличайте вниманието на последователите си с игри, въпроси, пъзели и предизвикателства, които изискват ангажирано участие. Стремете се да получавате възможно най-много харесвания, коментари и препоръки.

Постоянно анализирайте ангажираността на страниците си и подобрявайте съдържанието, за да достигнете до по-голяма част от таргет аудиторията.

Обратна връзка

Изслушвайте вашите доволни и недоволни клиенти, водете си бележки и дори изисквайте обратна връзка. Това е единственият сигурен начин да разберете какви са вашите пропуски и с какво се отличавате от конкурентите. Обратната връзка ще ви помогне да подсилите слабите си страни и да наблегнете на силните в маркетинг стратегията. Помолете редовните ви клиенти да оставят препоръка и оценка в онлайн пространството, защото това е най-добрата реклама.

Вашата обратна връзка също е важна за потребителите в социалните мрежи. Проверявайте ежедневно съобщенията на страниците си и отговаряйте любезно на въпросите, които ви задават. Постарайте се да сте активни и в коментарите под публикациите. 

Лично отношение

Всеки човек очаква да получи качествено обслужване, когато избира вашите услуги. Запомнете клиентите си по име и опознайте техните изисквания, защото това ще ги накара да се чувстват специални. Когато графикът ви стане прекалено натоварен, помислете за софтуерно решение, което ще ви помогне да следите и актуализирате информацията за всеки клиент.

Абонаментните карти с депозит или кредит са услуги, които ще улеснят редовните посетители и ще ги обвържат с вашия обект. Обаждайте се, за да напомняте, когато картата има срок на годност, а не е използвана докрай. Така ще покажете, че сте загрижени за човека и ще му напомните за себе си. 

Промоции и отстъпки

Помислете за промоционални предложения, които ще зарадват всички клиенти и ще привлекат нови посетители, които досега не са се осмелявали да използват услугите ви. Карти за отстъпка или ексклузивни предложения ще се харесат на редовните клиенти. Подаръчните ваучери пък са лесен начин да печелите допълнително посетители.  

Информирайте лоялните клиенти за настоящите промоции и задължително ги оповестявайте актуалните предложения във вашия уебсайт и профилите в социалните мрежи.

Доволни служители

Качественото обслужване се дължи на усърдната работа на служителите. Клиентите забелязват, когато техният фризьор или маникюрист е щастлив на работното си място. Затова се постарайте всички, които работят в козметичния ви салон, да са максимално удовлетворени от работата си. Говорете за техните очаквания и проблеми и съдействайте, когато е необходимо. Запознайте ги с начина на работа и стандарта, който искате да поддържате в салона си, за да изградите устойчив имидж. 

Доверете се на нас, ако тези съвети ви харесват и искате да ги приложите в бизнеса си, но не знаете как.

Call Now Button