В салоните за красота у нас като че ли е най-разпространен е моделът на работа, при който фризьорът плаща наем за помещение или получава процент от приходите. В такива случаи въпросният фризьор или козметик може да се нарече фрийлансър – специалист на свободна практика, който сам определя кога и колко работи и това е пряко свързано с неговите приходи от дейността. 

Съществува обаче и стандартният модел на работа, който включва фиксирано работно време, твърдо заплащане и/или процент. 

Ако работите в бюти индустрията или планирате да започнете, тази статия е за вас.

Предимства на свободната практика

·   По-малко изисквания

Фрийланс работата става все по-предпочитана от специалисти във всяка професионална сфера, която го позволява. Реално сам сте си шеф – вие сте собственик на бизнес с един служител и имате всички предимства на това, но без недостатъците. Няма да страдате от състоянието на пазара на труда, няма да контролирате работата на служителите и няма да чувате непрекъснати забележки и нареждания, за които не намирате логична причина.

Можете да работите, както прецените, защото само вие определяте очакванията и изискванията си. Не е нужно да чакате месечна заплата, за да си платите сметките – само от вас зависи колко клиенти ще обслужите днес. Разбира се, че не е толкова утопично, колкото звучи, защото всяко хубаво нещо идва в комплект с нещо не толкова приятно.

·   Плаващо работно време

Детето ви има рожден ден? Не ви е нужно разрешение да отсъствате, не трябва да си взимате и отпуск. Предпочитате да работите в събота, а в петък да почивате – няма проблем, защото отговаряте сами пред себе си.

Плаващото работно време е голямо предимство, защото успехът се измерва с количеството и качеството на работата, а не с времето, което сте прекарали в бездействие на работното място. Въпреки това не бива да си позволявате прекомерна волност.

·   Възможност за избор

Когато сте фрийлансър, можете да избирате хората, с които работите и услугите, които предлагате. Ако сте маникюрист, специализиран в изграждането на нокти, но не се справяте много добре с рисуването, никой няма да ви държи сметка за това. Може да предупреждавате клиентите си предварително и ако има такива, които държат на рисунки, те ще отидат при ваш колега.

Не сте длъжни да предлагате всички възможни услуги в професията, ако сте се специализирали в друго. Има фризьори, които правят страхотни прически, но изобщо не ги бива да подстригват и обратното. Същото е като в личния живот – има домакини, които обичат да чистят, но готвенето просто не им е силна страна и не искат да го правят. Затова е най-добре да работите в екип с колега, който да ви допълва.

Недостатъците

·   Несигурен месечен доход

Както вече споменахме, всяка монета има две страни. Трябва да се подготвите психически, че трудни моменти ще има, особено ако все още сте начинаещи в професията. Ако тази работа е вашият основен източник на доход, тогава трябва да забравите за концепцията за месечна заплата. Всеки месец ще бъде различен, но разходите няма да намаляват, в зависимост от вашето възнаграждение. Това може би е най-сериозният недостатък, който възпира много специалисти да започнат работа на свободна практика.

Ето защо е препоръчително да гледате на това начинание като на инвестиция – вие реално започвате собствен бизнес и трябва да имате спестени пари, които да ви подпомагат, докато се стабилизирате. Друг вариант е да изчакате, докато вече имате лоялна клиентела, която да ви последва, където и да отидете. За целта трябва да сте работили в сферата в продължение на години, да имате изграден имидж и да сте наистина сред най-добрите.

·   Баланс между работа и личен живот

Друг неприятен аспект е, че понякога границата между личен и професионален живот се размива. Особено трудно е да намерите баланс, ако работното ви място е вкъщи. Има фризьори и козметици, които решават да устроят работния си кът в уюта на дома си.

Важно е да си поставите някакви лични граници, които да не пристъпвате и това се отнася за всички фрийлансъри, без значение дали работят у дома, или под наем. Винаги ще има спешни задачи и клиенти, които в последния момент имат нужда от прическа. Трябва да определите при какви обстоятелства ще позволявате на работните задължения да вземат превес над личния живот и да положите максимални усилия да удържите на думата си

Има и друг вариант, при който може да пренебрегвате работата и да си позволявате повече свобода. В това няма нищо лошо, стига да не е постоянно и да не вреди на количеството работа и клиентите ви. Затова преди да започнете самостоятелна практика, трябва да умеете да управлявате времето си ефективно, да можете да заставате зад решенията си и да понасяте последствията.

·   Повече отговорности

Ще имате повече отговорности, именно защото сам сте си шеф. Развитието на вашия бизнес е в ръцете ви. Нямате стабилен доход, никой не ви навигира какво да правите и всички счетоводни аспекти са ваша отговорност. За някои хора това не е недостатък, а напротив. Всичко зависи от човека, от нивото му на специализация и на усилията, които е готов да вложи.

Да си професионалист на свободна практика не е за всеки, затова помислете добре. Изискват се силни личностни качества, умения и желание за развитие.

Call Now Button