Създаването и поддържането на бизнес или бранд имидж е основен фактор за развитие, както на малките фирми, така и на големите корпорации. Конкуренцията затруднява 38.8% от предприятията в сферата на услугите, според данни на НСИ от 2019 г. Ефективният бранд имидж служи, за да ви откроява от конкурентите на пазара и да изгражда доверие във вашите клиентите. Изграждането на идентичност на бранда включва различни елементи, които потребителите на услугата ви разпознават. Логото е най-важният визуален елемент, затова трябва да положите усилия да го направите отличителен.

Какво е бранд имидж и защо има значение?

Бранд имиджът е резултат от брандинга – процесът на изграждане на марката, извършван от екип маркетолози и други специалисти. Визията на бизнеса отразява водещите ценности и изгражда асоциации на клиентите с марката и услугата. Ефективният и работещ имидж позиционира бранда на пазара, като го диференцира от другите подобни. Потребителите ви разпознават чрез знак (лого), слоган и останалите елементи, които извикват в съзнанието им позитивни чувства, правят ги лоялни към услугите и генерират приходи за вас. 

Каква роля има логото?

Всеки бизнес, без значение от неговия мащаб, трябва да разполага със собствен знак. Наличието му само по себе си не е фактор, който непременно води до повече посещаемост на вашия клуб. То обаче е в основата на цялостната визия и е едно от първите неща, които се забелязват. 

Представете си го като първо впечатление, което правите на важни за вас хора, каквито са клиентите ви. Вероятно ще искате да се представите в най-добрата светлина и да разкажете история, която най-добре описва вашата философия и подход към работата. Това е функцията на логото, затова то трябва да е създадено с мисъл за ценностите на бизнеса и качествата на услугите ви. Така ще въздействате максимално и по правилния начин върху съзнателните и подсъзнателните възприятия. Имате около 2 секунди, за да привлечете вниманието на потенциални клиенти, затова покажете професионализъм и качество и ще получите в замяна лоялност.

Вашето лого ще ви представлява навсякъде и не е нещо, което се променя с лекота и без последствия, затова се постарайте да го създадете качествено от първия път. То ще присъства в уебсайта ви, на брошурите и визитките ви, на презентации, а вероятно и като брандинг на физическите ви обекти. 

Как да създадете лого?

Преди да пристъпите към създаването на лого, трябва да имате ясно определена маркетинг стратегия и да знаете каква идея искате да разпространите чрез бранда си. В зависимост от вида на услугите, които предлагате, трябва да разберете от какво се привлича вашата таргет аудитория. Винаги подхождайте с мисъл за нуждите им. Например, хората посещават козметичните салони, защото искат да са красиви, подмладени и обгрижвани. 

След като сте решили по какъв начин ще привличате клиентите си, трябва потърсите съответните специалисти. Не се опитвайте да използвате онлайн генератори на лого, защото това, което ви предлагат, няма да се доближава до качеството, към което се стремите. Обикновено слоганът (основното рекламно послание) и логото вървят ръка за ръка, затова потърсете копирайтинг услуги, които да измислят посланието и опитни дизайнери, които да разработят визуалните елементи. 

Вече споменахме значението на ценностите и как логото трябва да ги отразява, но ето и други изисквания, които трябва да изпълните:

  • Лого, съобразено с вашия стил

В дизайнерската сфера, както във всяка друга, има тенденции, които се менят с времето. Например, в различните епохи са възникнали различни шрифтове, които сега вече не са предпочитани. Затова заявете ясно собствения си стил, както го усещате и не се поддавайте на желанието да следвате модните течения. Създайте фирмен имидж, който да устоява във времето. 

  • Лого, което се чете лесно

Изберете шрифт, който се разчита без усилие. В противен случай ще накарате клиентите си да гадаят какво сте опиталите да напишете. 

  • Лого, което е оригинално

Вашата марка ще бъде запомнена по-лесно, ако знакът ви е отличителен, но така че да отразява вас самите, а не да копира идеите на други брандове. Затова имате нужда от опитни дизайнери.

  • Лого в подходящ формат

Задължително трябва да разполагате с логото си в различни размери и формати, които лесно да използвате за бъдещи цели и проекти. Не е достатъчно сами да си направите картинка в JPEG формат, защото тя е неизползваема, ако не може да се редактира.

Call Now Button