Електронните пощи са един от първите начини за комуникация между потребителите в интернет. Днес те са необходими за осъществяването на всяка регистрация на профил онлайн и активно се използват за бизнес кореспонденция и реклама.

През 2018 г. има 3.9 млрд. потребители с имейл акаунт, а активните профили наброяват близо 5.59 млрд. Тези цифри показват, че хората разполагат с повече от един адрес – най-често за работа и за лични цели. От активните електронни пощи се изпращат 293 млрд. съобщения ежедневно и цели 67% са класифицирани като спам. Имейл маркетингът е предпочитан канал за директна реклама, защото е бърз, евтин, ефективен и изгражда доверие с клиента, но е истинско предизвикателство да попаднете във входящата поща, а не в спам папката. Още по-трудно е да накарате потребителя да отвори съобщението и да го прочете докрай. Ето как да действате:

Дефинирайте правилно аудиторията

Разликата между спам съобщенията и имейл маркетинга е, че първото е нежелано и нерелевантно за получателя, а второто съдържа полезна информация за него. Постарайте се вашето писмо да бъде преди всичко релевантно за съответните потребители, за да не бъде запратено в кошчето.

Много е лесно да се сдобием със списък с контакти и да изпращаме на всички автоматично едно и също послание, което обаче не е приложимо за всеки начин на живот, интереси и предпочитания. Доста по-ефективно е да сегментираме аудиторията по определени признаци, за да можем да предоставяме полезна информация и да градим доверие с всеки поотделно.

Например, ако притежавате салон за красота, чиито клиенти са мъже и жени, а вие подготвяте имейл с информация дамски прически, тогава е огромна грешка да го изпратите до целия списък с контакти, който имате. По този начин писмото няма да бъде прочетено от голям процент от мъжете, а също има шанс да се отпишат от вашата листа и да не може да се свързвате повече с тях.

Определете целите си

Преди да пристъпите към създаването на имейл кампанията, трябва да знаете какво искате да постигнете с нея и съответно как да го постигнете. Разберете какво правят конкурентите във вашата сфера, запознайте се със статистиките, разгледайте няколко успешни примера, намерете подходящия софтуер.

След това изберете вида на кампанията. Искате да поднасяте блог статии всяка седмица? Искате да изпращате промоционални предложения? Искате да изкажете благодарност за използване на услугите? Съобразете с целта си шаблона, заглавието, графичните елементи и текста.

По принцип е добре да не изпращате за всяко нещо електронни писма, тъй като това може да доведе до обратен ефект – потребителят да спре абонамента си към вас или да премахне съобщението.

Ключът е в заглавието

Ето защо заглавието е по-важно от съдържанието на писмото:

–          Близо 80% от хората четат заглавието, 20% четат останалия текст. Тази закономерност е валидна и за електронните писма;

–          Ако сбъркате в заглавието, няма да имате шанс да увлечете клиента със съдържание, тъй като писмото директно ще бъде изтрито;

–          Ако не внимавате с думите, съобщението ви може да се озове в спам папката. Думи като „безплатен“ и „отстъпка“ често активират филтрите за спам.

Идеално и винаги работещо заглавие няма, защото всичко перфектно е относително – имат значение естеството на бизнеса, характеристиките на аудиторията и вида на кампанията. Ето обаче няколко насоки:

–          Хората ценят персоналния подход и са по-склонни да отварят заглавия, които съдържат името им;

–          Избягвайте клишета;

–          Не се престаравайте с дължината;

–          Не добавяйте излишни пунктуационни знаци;

–          Внимавайте с главните букви;

–          Пишете грамотно;

–          Заглавието трябва да отговаря на съдържанието

Помислете за различните потребители

През 2018 г. 61% от имейлите са отворени от мобилни устройства. Освен това, всеки потребител използва различен браузър (Google Chrome, Mozilla, Opera и др.), както и електронна поща. Съответно трябва да се съобразите с това и да направите имейлите си удобни за отваряне и лесни за четене за всеки човек.

Използвайте софтуер

За да създавате привличащи окото имейл кампании за минути, трябва да се спрете на подходящите инструменти – има много безплатни и платени софтуери, които ще ви помогнат (Mailchimp, Constant Contact, Campaign Monitor и др.). Трябва да имате инструмент за приготовление на кампаниите, но и да следите с него ефективността им – колко хора са отворили писмото, колко са последвани приложения линк и колко са спрели абонамента си.

Ние от fitsys можем да ви отменим в голяма част от задълженията, свързани с имейл маркетинга – изпращане на напомняния, инструкции за употреба на продукти, благодарствени съобщения. Нашият софтуер разполага с детайлен клиентски профил, който съдържа цялата история на комуникация, защото за нас персоналното отношение е водещ фактор за успех.

Call Now Button