Човек прекарва цял живот в грижи за нещо – за себе си, за децата си, за дома си, за бизнеса си, но рядко се замисля за околната среда. Екологичната криза, пред която сме изправени, застрашава качеството на живот на всички биологични видове. Това ни изправя пред ситуация, с която можем да се справим единствено с общи усилия.

Екологичните практики не само могат да ни осигурят по-дълъг и пълноценен живот на планетата в перспектива, но също така имат ползи за нашия бизнес. В следващите редове ще представим няколко съвета, подходящи за салони за красота, които обаче могат да се използват както за друг тип бизнеси, така и в личен план.

1.       Икономия на водата и електричеството

Пестенето на вода и електричество е елементарна практика, с която бързо можем да свикнем и да приложим навсякъде.

Използвайте по-малко електричество във вашия салон за красота, когато имате възможност, разчитайте на естествената дневна светлина и не забравяйте да изключвате осветлението, когато не ви е нужно. Инвестирайте в качествено LED или флуоресцентно осветление. В дългосрочен план скъпите крушки ни спестяват разходи от потреблението на ток, а продължителността на живота им е значително по-дълга.

Много е разпространено схващането, че да живееш екологично е скъпо. Това не е съвсем вярно, защото разходите, които правим, са реално инвестиции, които работят за нас. Увеличете само с един градус температурата на климатика в салона през лятото и ще спестите 9% от електричеството, което употребявате и едновременно с това 9% от емисиите на въглероден двуокис.

Помислете за начини да използвате по-малко вода вкъщи и на работното място. У дома е достатъчно да си взимате по-кратък душ и да спирате водата, докато си миете зъбите. На работното място си вземете диспенсър за вода, ако по принцип пиете чешмяна и чакате да се изтече или да стане подходяща температура. Инвестирайте в качествен смесител и редуцирайте количеството вода при извършване на разкрасителни процедури. Когато е възможно, използвайте вода на стайна температура, вместо гореща.

В началото ще ви изглежда трудно и може да забравяте, но впоследствие тези практики ще се превърнат в навик и няма да се замисляте, когато ги правите. Не забравяйте да предупредите служителите в салона, за да се подкрепяте взаимно и реално да намалите потреблението на вода и електроенергия.

2.       Подбирайте продуктите, с които работите

На световния пазар има огромно разнообразие от козметика, която залага на био съставки и екологично производство. България също не е изключение и у нас постоянно навлизат брандове с подобен замисъл като продуктите за коса Giovanni.

В момента има тенденция подобни брандове да се продават с по-завишена стойност, но си заслужава да предлагате алтернативи, които не са тествани върху животни, имат натурални съставки и са произведени с мисъл за околната среда. По този начин ще привлечете и друг тип клиенти – бременни жени, чувствителни към химичните съставки хора и онези, които водят екологичен начин на живот. Съответно може да спечелите повече, отколкото предполагате, чрез подобно начинание.

3.       Събирайте разделно

Събирайте разделно, за да дадете втори живот на боклуците, които изхвърляте. Използвайте рециклируеми торби за боклук. Събирайте отделно биологични отпадъци, коса, пластмаса, хартия и стъкло. След това трябва да ги изхвърлите в подходящите контейнери, така че е бонус, ако имате такива близо до салона.

4.       „Озеленете“ интериора

Електроуреди с ниско потребление на ток, качествена изолация, бамбукови или външни щори, които ефективно изолират топлината, бои за стена с по-малко вредни съставки… Алтернативите за „зелен“ интериор са безкрайни. Всичко това е инвестиция, която ще ви се отплати от гледна точка разходи с течение на времето.

Може да предприемете и по-малки стъпки като например да си носите собствена кутия за обяд и чаша за кафе, вместо да използвате еднократни. На клиентите можете да предлагате вода в стъклени чаши.

5.       Използвайте алтернативен или споделен транспорт

Когато е топло, можете да се движите повече пеша, с градски транспорт или друг алтернативен транспорт – колело, електрическа тротинетка или скейтборд. Звучи странно, но такъв тип превозни средства са доста екологични, бързи и… забавни. Ще избегнете задръстванията, ако живеете в голям град. Оставете личния автомобил, когато имате възможност и се насладете на хубавото време – това ще се отрази добре и на фигурата.

Ако се налага да пътувате с автомобил, можете да се комбинирате с колеги.

6.       Участвайте в екологични инициативи

Може да организирате събития на тема опазване на околната среда или да участвате в такива, ако имате възможност. Поинтересувайте се от НПО, които се занимават с това във вашия район – ще откриете съмишленици.

7.       Не забравяйте да уведомите клиентите си

Нека клиентите ви знаят за вашите усилия в посоката. Да си БИО и ЕКО е модерно, така че освен всичко друго е и страхотна маркетинг възможност, около която можете да изградите целия си бранд имидж. Информирайте клиентите за практиката си като публикувате редовно в социалните мрежи, разказвате за продуктите, които използвате и ги заинтригувайте по темата. 

Call Now Button