Днес ще ви представим нещо малко по-различно, което можете да приложите както в личния, така и в професионалния живот. В крайна сметка, двете са неразривно свързани и след усилената работа идва време за разпускане. Повечето от нас, които се занимават със спорт, знаят, че той ни кара да се чувстваме по-здрави, млади и красиви. Затова ще ви запознаем с няколко световни йога трендове, които си струва да опитате тази есен. Подходящо четиво, ако си падате по йога или развивате бизнес в сферата.

1.       Въздушна йога

По някое време през 2018 г. сред младите ентусиасти стана популярна т.нар въздушна йога (Aerial Yoga). Ако планирате да стартирате нова йога практика във вашето студио, то въздушната йога е подходяща възможност.

По време на тренировката се работи с люлка, подобна на хамак, с помощта на която се извършват разнообразни движения с тялото. Шпагати, извивки в кръста и пози с главата надолу са само част от упражненията, които се изпълняват. Въздушната йога е нестандартна, забавна и действа терапевтично, затова няма съмнение, че този тренд ще се задържи дълго. Редовно практикуващите въздушна йога се наслаждават на немалко здравословни предимства:

–          Подобрено кръвообращение

–          Гъвкавост и мобилност

–          Повече сила и издръжливост на мускулите

–          Отмора на ставите и костите, поради ефектът на антигравитацията

Въпреки че е по-разпространена сред младите, въздушната йога е подходяща за хора на всякаква възраст, с или без предварителна физическа подготовка.

2.       Еко йога

Еко йогата не е нещо иновативно, но напоследък отново предизвиква значителен интерес, вероятно поради влиянието на екологичните тенденции. Еко йогата реално е… нищо повече от любимата ви йога, но практикувана на свеж въздух. На градския човек не му се отдават много възможности да забави темпото и да се наслади на времето навън. Изнесете йога постелката си в парка и възстановете връзката си с природата – може да го направите и в обедната почивка. Понякога лятното слънце е безмилостно, но ранната есен е перфектното време – поне, докато температурите са над 20°C. Движението, въздухът и слънцето значително ще подобрят настроението ви, за да се завърнете към ежедневните задачи с нови сили.

В случай че притежавате йога студио, може да е интересно да внесете разнообразие в някои от редовните си класове като ги проведете навън. Още една идея, върху която да помислите: йога лагери на морето или в планината. Защо да не опитате следващото лято?

3.       Светлинна йога

Светлинната йога (Light Therapy Yoga/Chroma Yoga) е форма на терапия чрез светлина. Такава тренировка у нас все още не е разпространена, но може би скоро това ще се промени. Терапията със светлина няма научно доказани ползи, но според практикуващите инструктори, червеното осветление, комбинирано с музика и йога, помага за регулирането на съня. Също така се смята, че намалява производството на кортизол, съответно изпитваме по-малко стрес и цялостното ни ментално състояние се подобрява. Струва си да се пробва.

4.       Акро йога

Съчетание между йога, акробатика и различни лечебни практики. Акро йогата е модерен спорт, който носи редица предимства. Освен че ще получите здравословни ползи, вие ще се забавлявате в компанията на половинката си. Страхотен начин да се сближите с любимия човек, докато спортувате. Този тренд ще набира почитатели и през 2019-2020 г., така че е идея за бизнес инвестиция.

5.       Офис йога

Йогата традиционно е колективно занимание – тогава защо да не го правим с колеги? Работещите в офис нерядко изпитват дискомфорт, свързан с дългото седене в неправилна позиция и продължителното взиране в екран. Подобрете здравословните навици на работното място и енергизирайте тялото си с йога тиймбилдинг в компанията на колеги. Предложете такава услуга във вашето студио – няма какво да губите.

6.       Йога с пръстен-колело

Тази есен ще зачести употребата на пръстен-колело в йога практиката. Това приспособление представлява пластмасов пръстен, който подпомага йога асаните и с него се изпълняват различни упражнения. Какви са ползите? Увеличава се гъвкавостта в областта на кръста и подпомага силата на коремните мускули. Може да опитате да имплементирате ново оборудване във вашето студио или да си вземете пръстен-колело за вкъщи.

7.       Дигитална йога

Дигитална йога всъщност е точно това, което звучи. Появяват се все повече канали в YouTube, сайтове и приложения за йога и медиация. Такъв тип самостоятелни занимания определено ще набират популярност през следващите години, тъй като модерният човек става все по-ангажиран. Много практично, особено предвид предстоящите студени дни – няма да се налага да излизаме от вкъщи.

Call Now Button