Последната една година, изпълнена със страх от пандемията и Корона вируса, както и постоянното отваряне и затваряне на фитнесите, спортните зали и йога студиата, неминуемо води до промяна на бизнес модела и на провеждането на йога практики по студиата. Времето на практиките, в които се обръщаше голямо внимание на правилното позициониране в позата и помощта на инструктора за по-дълбоко навлизане в позата, практики, в които се правеха асани по двойки и споделяне на лично пространство, като че ли вече е нещо останало в миналото. А страхът в хората за здравето им измества място на спокойствието на ума и психиката по време на практиките. 

Според световната йога асоциация, в момента йогата е повече от необходима навсякъде и собствениците на йога студиа са готови да направят всичко необходимо, за да отворят и да осигурят спокойствие за хората. И все пак йога студиата ще изглеждат вече различно. 

Ето и 6 от основните промени:

 По малък капацитет на йога практиките 

Преди пандемията практика в йога студиата по цял свят, беше разстоянието между постелките да е възможно най-малко за да се съберат повече хора, което водеше до практики с повече от 30 човека на 100 кв.м. След Ковид обаче, студиата е необходимо да редуцират значително капацитета си, не само заради наредбите на здравното министерство, но и заради спокойствието на клиентите си. Надали вече ще има човек, който да е съгласен да тренира с още 30 човека в една зала. Разстоянието между постелките най-вероятно още дълго време ще е минимум 1-2 метра. Това води до над 50% намаляване на капацитета на студиото. С новите ограничения вече е необходимост йога студиото да предоставя система за онлайн резервации, която да поддържа лист на чакащите и да има и такси при неявяване, за да може да се гарантира “пълния” капацитет на залата. Ограниченията водят и до промяна в модела – може би е време да помислите за практики на открито и въвеждане на повече специални събития и ексклузивни семинари. 

По-малко практики в графика

Друга неминуема промяна, ще е по-разреден график. Това се изисква, тъй като след всеки клас ще е необходимо да има време за дезинфекция. По този начин вашите клиенти ще са още по-спокойни, че преди те да влязат в помещението, то е добре проветрено и дезинфекцирано. Другата промяна може да е намалена продължителност на класовете, отново с цел проветряване и дезинфекция. 

Без нагласяне в позата 

Ако до сега по време на йога практики инструкторът минаваше през хората и им помагаше да навлязат правилно и по-дълбоко в позата, като физически ги докосваше и нагласяше, то вече не очаквайте инструкторът да ви помага, докосвайки ви, а само с обяснения и показване. Така и клиентите ще са по-спокойни. Разбира се, надяваме се това да е временно и когато нещата се поуспокоят, пълното изживяване и спокойствие в йога практиката да се върне обратно. 

Използване на лични постелки и пропсове

Ако нямате лична постелка, време е да инвестирате в такава. Дори студиото да осигурява постелки под някаква форма, няма по-защитно средство от личната постелка. Така със сигурност знаете, че само вие сте я ползвали и че тя се поддържа и чисти спрямо личните ви нужди. Много е възможно и повечето студиа вече да не предлагат постелки, които да може да използвате

Онлайн практики

Една посока, в която пандемията подтикна бизнеса, е в развитието на онлайн студиа и практики. Ако досега не се считаше за необходимост да предлагаме онлайн услуги, то последната година даде невероятен бууст на всички онлайн тренировки. Все повече студиа предлагат онлайн тренировки и това е неминуемо, особено, когато не си сигурен кога и за колко време бизнесът ти ще е затворен физически. И все пак практиките в студиата на живо винаги ще са предимство, защото много хора нямат дисциплината и желанието, а и условията да тренират вкъщи. Може да помислите и за варианти да стриймвате практиките си от студиата и онлайн за да предложите и на хората, които се страхуват да посетят студиото ви алтернатива да поддържат здравето и формата си. 

Разбира се особено за онлайн практики е необходимо да имате и онлайн резервационна система и начини за плащане. Надеждата е, че тези онлайн класове ще запълнят липсите, които се получават от ограничения капацитет и намаления брой практики. Онлайн практиките обикновено са и по-евтини, така че със сигурност това също е област, която ще продължи да се развива все повече. 

По-високи цени и фокус върху абонаментни планове

За съжаление пандемията и намаления капацитет на залите, както и намаления брой практики, увеличените разходи по дезинфекция, ще доведе и до увеличаване на цените на единични практики и до фокус върху абонаменти. Сега е моментът да се погрижите за редовните си клиенти и най-отдадените ви последователи и да направите специални планове за тях, така че да не им увеличвате цените и да ги задържите като ваши лоялни членове на клуба. За да може да идентифицирате тези клиенти ви е необходима добра CRM система, която да може да предлага и програми за лоялност, референции и всякакви видове пакети и абонаменти и да може да сегментира клиентите ви по честота на посещаемостта, брой и видове използвани услуги и други. 

 

Йога е не само физическа практика, а и система, която дава спокойствие на психиката, редуцира стреса и се грижи и за менталното и духовно тяло. Това е идеалната активност в период на страх и безпокойство. За това не спирайте да практикувате и подкрепяйте студиата, защото те са там за вас и вашето здраве. А ако сте собственик на студио, уверете се, че осигурявате спокойствието на клиентите си, поддържате изрядна чистота, дезинфекцирате и осигурявате необходимо разстояние между постелките. Използвайте и софтуер за резервации и управление на студиото ви, за да давате добавена стойност и повече възможности на клиентите си. Fitsys поддържа всички необходими функционалности за да може да управлявате успешно студиото си и да имате всичко необходимо в един софтуер. Разгледайте всички функционалности и заявете демо сега. 

Call Now Button