Бизнеси в цял свят се опитват да намерят алтернативи на човешкия ресурс, поради високата цена на труда и опасността от грешки. Става въпрос за компании от всякакъв тип: супермаркети без касиери; таксита без шофьори; кол центрове, използващи изкуствен интелект, вместо човешки глас. Самообслужването не е нещо ново, но то бързо се развива, едновременно с автоматизацията: клиентите сами чекират продуктите си в супермаркета, купуват си билетче за метрото от машината, а в йога студиото сами се регистрират за посещение. Във всяка професия обаче ли има място за самообслужване и доколко може да се автоматизира един процес? В днешната блог статия можете да почерпите идеи, които да имплементирате във вашия салон за красота, но приложими и за друг тип бизнес.

Запазване на час онлайн

Една незаменима автоматична услуга, която предоставя страхотно удобство, е запазването на час онлайн. Тази функция ще спести време и усилия както на вас, така и на вашите клиенти.

Потребители от дигиталното поколение предпочитат да запазят час онлайн през сайт, Facebook или приложение, вместо стандартното обаждане по телефона или съобщение. Доста по-бързо и практично е планирането на посещение, тъй като графика на козметика, фризьора или друг специалист е видим при самото запазване на час. Ако използвате Fitsys, това се случва през клиентския портал, който може да се интегрира във вашия сайт. Вие пък ще избегнете дългите разговори с всеки човек поотделно, да губите време в записки в тефтера си и да сверявате дати. Освен това, винаги съществува риск от дублиране на часове или други недоразумения, които ще предотвратите, използвайки софтуер.

Усилията в комуникацията са сведени до минимум с помощта на софтуер за управление на бизнеса, какъвто е Fitsys. С него имате опцията за известие за предстояща резервация, така че да не се налага да помните графика си наизуст. Клиентите, от друга страна, се радват на редица функции, като например мигновено изпращане на съобщение в случай на закъснение – само с един бутон. Информацията, свързана с профила на потребителя, се запазва, което е облекчение за служителите, а историята на комуникацията между двете страни може да бъде проверена във всеки един момент. Имате много опции за директна връзка през системата – Viber, SMS, имейл, от мобилното приложение или уеб портала. В голяма степен комуникацията дори може да бъде автоматизирана, като системата бъде настроена да изпраща благодарствени съобщения, поздравителни картички, напомняния и др.

Рецепция

Самообслужването на рецепция е приложимо за козметични и СПА салони, а също така и спортни клубове, които разполагат с рецепция. Опашките в пикови часове ще останат в историята, благодарение на тази услуга – работата ще върви по-гладко, а хората ще бъдат по-малко изнервени. Как може да се случи това?

На първо място, всеки таблет може да се трансформира в информационно табло, което да отговаря на въпросите на посетителите. По този начин не е нужно да губите половин час, обслужвайки само един човек, докато останалите на опашката чакат.

Клиентите сами могат да отчитат посещението си, да си резервират час – това е изключително практично за спортните клубове, когато хората трябва да се регистрират за групови тренировки и йога класове. Те могат, също така, да подновят абонамента си и всичко се случва за минимално време само с едно действие. Не се сещаме за по-добър начин да вършите повече работа с по-малко усилия.

Анкети

Ако искате да получавате обратна връзка от посетителите си, за да подобрите услугите си, това не е нужно да се случва посредством “хвърчащи” листове. Анкетите обикновено не са приятни нито за служителите, които поемат ролята на анкетьори, нито за клиентите, които в конкретния момент бързат или не са в настроение.

За щастие, не е задължително да получавате обратна връзка по старомодния начин – можете да изпратите на посетителите анкетата по имейл или Viber например. По този начин ще спестите обясненията на място, а човекът има възможност да попълни въпросника, когато му е удобно и не се чувства принуден да го направи. Има случаи, в които няма да получите обратна връзка, но това е нормално и няма как 100% от потребителите да откликнат на молбата ви, защото такава гаранция няма дори и с хартиен въпросник. За да получите повече отговори, се постарайте въпросите да са кратки, ясни и лесни за отговаряне, а уеб страницата да зарежда бързо.

Онлайн разплащане

Не на последно място по важност е онлайн разплащането, което клиентите могат да извършват навсякъде и по всяко време. Тази функция значително ще облекчи клиентите, които могат да подновят абонамента си или да заплатят за посещението си, без да чакат на опашка. С fitsys имате различни опции за разплащане – кредит, депозит или подаръчен ваучер.

Свържете се с нас, за да ви съдействаме с процеса по автоматизация и внедряване на самообслужване.

Call Now Button