Предоставянето на дигитални канали, които да подобряват клиентското изживяване, става все по-важна част от всеки бизнес, който гледа напред към бъдещето. 

Изследванията показват, че поставянето на клиентското изживяване (Customer Experience или CX) в центъра на комуникацията увеличава степента на удовлетвореност на клиентите с до 30% и приходите с до 50%. Всъщност 84% от потребителите казват, че клиентското изживяване с марката е толкова важно, колкото и продуктите и услугите.

За да увеличава печалбите си и да поддържа щастливи тези клиенти, бизнесът трябва да обръща огромно внимание към дигиталните канали, които клиентите все повече предпочитат пред по-традиционните. Това се отнася най-вече за платформите за съобщения. 53% от потребителите заявяват, че са по-склонни да пазаруват от бизнес, с когото могат да си пишат онлайн на момента (чатят).

Ето защо Viber е идеалното място да изпълните целта си, да подобрите обслужването и да засилите продажбите си. 

Как Viber дава възможност за създаване на клиентско изживяване? 

В България Viber има над 3.5 млн потребители. Това е една от най-използваните платформи за чат и споделяне между приятели и семейство. Много брандове започват да използват бизнес съобщения по Viber за да предоставят услуги на клиентите си на платформа, която използват с доверие. 

Част от услугите са моментна поддръжка и отношение към клиента, нотификации за поръчките на клиентите, доставка, точки за лоялност, промоции на продукти, които интересуват клиента ни. 

Най-важното е, че Viber е настроен положително към рекламите. Това е една от малкото платформи, които не забраняват маркетинга, а позволяват на бизнеса да промотира услугите си, отстъпките си, да изпращат персонализирани оферти и още много. 

Предимства на използването на Viber за бизнеса 

  • Може да достигнете пряко до потребителите си – това е платформата, в която клиентите са всеки ден и постоянно чатейки си. Започвайки Viber чат с клиентите е един от най-личните начини за комуникация с аудиторията ви, което го прави и много ефективен. 
  • По – дълги съобщения от SMS – ограничението в броя символи е 1000, което е достатъчно за да може кратко, точно и ясно да предадете посланието си.
  • Може да се използват снимки, емотикони, линкове, гласови съобщения и видео

  • Персонализиране и ефективно таргетиране = конверсии. Хората е по-вероятно да взаимодействат с контакт, когото познават и му се доверяват. С бизнес съобщенията на Viber може да сложите логото си, да направите красиви съобщения и да добавите call-to-action бутон. Бутонът може да води към сайта ви или да инициира телефонно обаждане с един клик. Използвайки Viber вие не само виждате, че съобщението ви е доставено успешно, но може да видите кой го е видял и кой е кликнал на бутона. Това ви дава най-точен измерител за успеваемостта на съобщенията ви и как те се приемат от аудиторията и какво да направите за да ги подобрите. 
  • Може да контролирате разходите си и да подсигурите доставянето на съобщения – може да постигнете почти 100% доставени съобщения – дори потребителите, които нямат инсталирана Viber апликация може да получат съобщението като съкратен смс, както и Viber ви таксува само за доставено съобщение, не и за изпратено, но недоставено.
  • Персонализирани стикери – Viber е популярен и с пакетите си от стикери. Възможно е да направите свои стикери, които потребителите да инсталират и да използват, да се споделят и по този начин да достигнете до още повече хора. Всеки, който сподели стикерите ви, се превръща в амбасадор на марката – разпространява бранда ви, както е от уста на уста, но този път дигитално. Също така хората, които използват стикерите ви стават автоматично и част от листата ви с контакти и последователи. По този начин вие разширявате аудиторията си, до която може да изпращате промоции и оферти. 
  • Може да се интегрира с чат бот, за да не се налага да отговаряте 24/7 на съобщения, а да автоматизирате процеса и да отговорите на нуждите на клиентите си

Въпреки многото предимства, разбира се, редно е да се спрем и на недостатъците: 

  • Изпращането на Viber съобщения е платена услуга – заплаща се всяко доставено съобщение. 
  • Има ограничение в броя символи за 1 съобщение – 1000, но то е достатъчно за да привлечем внимание
  • Трябва да се използва внимателно за да не се възприеме като спам и да доведе до обратен ефект

Разбира се, за да използвате Viber вече трябва да имате база данни от клиенти и да може софтуерът ви да е интегриран с Viber и да се случва всичко от едно място. Използвайки Fitsys за управление на вашия бизнес, вие получавате възможност с няколко клика да изпратите персонализирано, красиво съобщение до вашата база данни и да следите успеваемостта. Вижте всички функционалности тук.

Call Now Button