Трябва да си признаем, че все по-рядко полагаме усилия да запомним различни предстоящи събития, били те професионално ориентирани или свързани с лични взаимоотношения. Ако не видим отметка във Facebook, можем да забравим рождения ден дори на добър приятел – сигурни сме, че всеки четящ този текст и ползващ социалните мрежи, е имал такъв случай. Залепяме си стикерчета на хладилника, които образуват т.нар. to-do list. Използваме все по-често „римайндъра” (или напомнянето) на мобилните си телефони, а без него със сигурност ще си забравим часа за зъболекаря. Google Calendar и подобни „облачни” платформи служат за ориентация на все по-голям брой хора.

Всъщност, това е съвсем нормално и винаги го е имало, просто електронните нотификации и известия малко по малко изместват хартиените бележки. Странно е защо тогава мнозина от нас се дразнят от изскачащите подсещания в интернет браузъра ни или в мобилното устройство. Да, често става дума за ненужни информации от рода на „Вижте какво сирене трябва да ядете според вашата зодия” или пък други „шокиращи” новини. Тези нотификации обаче изскачат, защото някъде, по някакъв повод сме дали съгласието си те да се появяват регулярно, вероятно без да помним кога и защо. Лесно е да се изключат, просто влизаме в настройките на браузъра или телефона и спираме ненужните.

Само че когато става дума за конкретни събития от нашето ежедневие, изскачащите подсещания могат да ни бъдат особено полезни. Стана вече дума, че губим навиците си да помним или просто сме претоварили паметта си, затова предпочитаме да прехвърлим отговорността към автоматизирана услуга. И това работи, стига да са направени точните настройки.

Нотификациите, получени под различна форма – директно на мобилното приложение(push), имейл, SMS, Viber помагат и в управлението на спортни и уелнес центрове.

След целия този пространен увод стигаме и до същността на тази блог статия. Програмираните подсещания за вашите клиенти биха могли да подпомогнат сериозно вашия бизнес и неговото управление, да поддържат и дори да увеличават приходите. На пръв поглед тази добавка изглежда незначителна, но всъщност тя има много по-сериозна роля от колкото предполагаме.

Логично е, за да се ползват подсещащи съобщения, спортната зала да използва електронна система за управление и да има начин за осъществяване на контакт със своите клиенти, автоматично или с минимална намеса. Дори и да липсва интегрирана онлайн платформа от последно поколение, на съвсем базово ниво нотификациите могат да се изпращат с добрия, стар SMS. Клиентите оставят телефонният си номер при регистрация, а при наближаващо изтичане на месечния им абонамент или при предстоящ час им се изпраща SMS. Само че ако няма интегрирана електронна система, това трябва да става ръчно и със сигурност би било доста досадно и време отнемащо. Също така знаем, че за разлика от преди 15-20 години SMS-ите съвсем не са върхът на технологичните възможности, нито пък с тях се изчерпва списъкът на тези възможности.

Електронната поща също е опция, но и тя като кратките мобилни съобщения е в употреба повече от две десетилетия. Със сигурност и-мейлът си остава съществено средство за комуникация особено за информация която не изискване незабавно внимание, защото не всеки получава имейлите директно на телефона си. За спешна комуникация имате на разположение чат приложения в смартфоните, като Viber или собствено мобилно приложение на клуба. Не на последно място е социалната мрежа – създаването на събития във Facebook (което не означава само концерти или изложби на снимки) дава богат арсенал от варианти в тази посока.

Промоцията, обвързана с известие винаги работи.

Едно от най-важните автоматизирани известия е това за напомняне при изтичащ абонамент. Има клиенти, които ще го приемат положително, но други не чак толкова. Все пак вие ги подканвате да закупят нещо за което още не са решили. Ако изпратите такова съобщение на редовен клиент, за когото знаете, че си подновява абонамента, ще се приеме добре, а вие ще увеличите приходите си, защото малко или много винаги има кратка пауза от няколко дни при подновяване, когато се плаща месец за месец. Друг вариант да се възползвате от това известие и да сте сигурни, че ще има положителен ефект е, то да гласи „След 3 дни изтича абонаментът ви, подновете го сега срещу отстъпка от 10 процента”, това без съмнение ще направи впечатление. Може би не всеки ще предприеме действия, но ако директно от съобщението има препратка към онлайн системата за подновяване на абонамента, то резултатът ще бъде налице. А от него ще бъдат доволни както бизнесът, така и консуматорът на съответната услуга. За първия това е шанс да задържи клиента, а за клиента е бърз и лесен начин да продължи ползването на съответната услуга, при това с преференция. Да, някои клиенти просто ще ударят „хикса” на такива подсещания, но със сигурност броят на тези, които ще останат, ще бъде по-голям в сравнение с принципа „Който е доволен, сам ще се върне”, т.е. принципа на бездействието.

Промяна в плановете? Известията също са от полза.

Известие, което е важно за клиента, винаги се приема положително, като например напомняне, че утре има записан час. Изпратено в 19:00 напомнящо за час утре сутринта или изпратено сутринта с надпис „Не забравяйте спортните обувки за вашия час днес от 18:00. Желаем ви успешен ден.“ със сигурност ще остави приятно впечатление. Отново се връщаме на темата с натовареното ежедневие, в което често се случва да носим не две, а повече дини под една мишница и съответно не винаги правим правилната преценка на времето си. Изскачащото известие ще напомни на клиента, че има записан час утре в 15 часа, но междувременно му е излязла и бизнес среща от особена важност, поради което той/тя е изключил/а за планираното занимание. Подсещането вероятно няма да накара потребителя да промени работния си ангажимент, но пък ще го накара да потърси контакт с вас, за да промени часа за тренировка. Така управителят на съоръжението ще бъде наясно, че се освобождава едно място и в зависимост от спецификата на самия обект би могъл да реагира, като покани друг да се възползва – защо не отново с push нотификация, ако някой е заявил желание за съответния ден и час? Електронната система дава възможност да се направи своеобразна „опашка” от чакащи за освобождаване на място, които могат да бъдат известени при необходимост, било то с SMS, електронна поща, Viber или push нотификации. По този начин йога студиото, фитнесът, боксовата зала, плувният басейн, центърът за красота постоянно ще бъдат близо до оптималното запълване на капацитета, без бизнесът да страда от неочаквани обстоятелства при клиентите. А и самите клиенти едва ли ще бъдат недоволни – напротив, вие показвате лично отношение, а това е още един фактор, който би ги накарал до продължат да посещават съответното място.

За да се осъществи всичко това по-горе е необходимо да имате добра CRM система, с която да поддържате клиентската си база и да имате възможността да изпращате автоматизирани съобщения и нотификации. А още повече системата може да поддържа резервационна система, склад, приходи и разходи, фактури и други – всичко, което ви е необходимо за управление на бизнеса ви на едно място. Такава система е и системата на Fitsys. Разгледайте всички функционалности и заявете демо сега. 

 

Call Now Button