Собствена база данни – важно ли е и защо

фев. 9, 2021 | Полезно за бизнеса, Фукнкционалности

Ако имате редовни клиенти, това е чудесно, но още по-важно е те да останат редовни. Когато имате 100 клиента е възможно да ги знаете дори по име и да ги познаете на улицата, но когато станат повече е задължително да съхранявате информация за тях в база данни – система(софтуер). Не става дума само за имена, телефон и имейл. Колкото повече информация съберете, толкова по-добре може да обслужвате клиентите си и от там да разширите бизнеса са. Ето някои примери за събиране на информация в базата данни:

  • рожден ден 
  • история на извършени услуги и закупени продукти
  • от къде са научили за вас 

Имате редовни клиенти, които са удовлетворени от цените, локацията и качеството на услугата, но това не означава, че ще останат завинаги такива, вие трябва да се грижите за това! Много по-важно и по-трудно е да накарате клиент да се върне,  отколкото нов клиент да мине през прага на обекта ви. Това е основата на бизнеса, върху която може да се гради. Не може да хвърляте време, усилие и пари за привличане на нови клиенти без да сте сигурни, че имате основата.

Сега ще ви дадем няколко примера, които се срещат често и е невъзможно да приложите най-ефективното решение без база данни. 

  1. За всеки бизнес има дати и периоди, които са “по-силни”. За едни е 8-ми Март, за други Януари, за трети – черен Петък. Тогава е времето да пуснете промоция. Как ще го направите, ако нямате база данни? Още по-лесно е, когато системата, която използвате има тази функционалност за кампания.
  2. Ваш служител, който е известен специалист напусне. Тогава трябва да действате бързо и да пуснете промоция или да подарите ваучер на клиентите, които са го посещавали и предпочитали неговите услугите. Не бихте могли да го направите  без база данни – да таргетираме само редовните клиенти ползвали услугите на напусналия служител.
  3. Похарчили сте много пари, за да пуснете нова услуга. Най-сигурните ви клиенти на новата услуга са съществуващите такива, първо към тях трябва да се обърнете. Тук идва ролята на база данни. Може в случая да се обърнете само към конкретни клиенти, а не към всички. Колкото повече информация сте събирали, толкова по-добре може да прецизирате търсенето и да изпратите съобщението към точната група клиенти.
  4. Имате редовни клиенти, които ползват само една услуга. Доволни са, връщат се, но ползват само една услуга. Вие знаете, че тази услуга се комбинира чудесно с друга. Един имейл към тези клиенти не струва нищо, а има потенциал да увеличи резервациите и приходите. Това обаче няма как да стане, ако нямате база данни.

Примерите са много и ние не можем да ги опишем всички тук, но едно е важното – не трябва да спирате да събирате информация за вашите клиенти. Информацията която събирате е различна според типа бизнес, но едно е сигурно – ще имате по-голям успех да задържите клиентите при вас, като изградите емоционална връзка с тях и покажете лично отношение. За това е необходимо да знаете повече информация за тях – рожден ден, предпочитания, здравословно състояние, алергии, травми, предпочитана напитка, честота на използване на конкретни услуги и други. Софтуерът трябва да позволява създаването и дефинирането на типа информация която искате да съхраните, като оставя възможност вие сами да именовате полетата и начина на събиране. Пример – въпрос – “от къде научихте за нас” с един възможен отговор от следните – “facebook”, “приятел”, “реклама по радиото”, “живея в района и видях обекта” и тази информация ще се попълва от клиента чрез уеб форма, когато си прави резервация. 

Извадихме най-честите практики от текущи клиенти на Fitsys.

Изградете система за отстъпки, която работи за вас и вашите клиенти

Настройте правила и категории – ВИП клиенти, лоялни, редовни и задайте отстъпки за различните групи. Така, когато клиент дойде и той е обозначен като ВИП, автоматично системата ще му приложи отстъпка. Ако клиентът има карта за отстъпка или ваучер за подарък, но го е забравил, то това не е проблем, защото всичко е записано в софтуера ви и вие с два клика може да го изведете на екрана. Това определено ще създаде положителна емоция в клиента и следващия път той ще се върне при вас. 

Рожден ден

Ако съхранявате информация за рожденните дни на клиентите си може да я използвате като изпращате автоматизирани съобщения с поздрав за рожден ден и някаква персонална отстъпка като подарък за този ден или за цялата седмица.

Върнете изгубените клиенти

Филтрирайте клиентите, които са посещавали поне по веднъж на месец, но последните 35 дни не са идвали. Причините може да се много и трябва да се установят и анализират, но първата стъпка започва с изпращането на един имейл към тези клиенти с даден процент % отстъпка при условие, че посетят обекта следващите 10 дни. 

Подсетете, че е време за следваща процедура

Услуги като лазерната епилация изискват следващото посещение да бъде след 40-50 дни. Тъй като дните са стриктно определени, а датата е след повече от месец, не винаги е възможно клиентът да резервира точната дата на момента. При тези случаи Fitsys може да се конфигурира да изпрати подсещане след 40 дни, че е време за следващата процедура.

Изпращайте новини, съобщения с няколко клика 

Изпратете съобщение до един, сегмент или всички клиенти – имейли, смс съобщения, viber съобщения, пуш нотификации. Напомняйте за предстоящи резервации, съобщете за важни новини, поддържайте спокойствието и информирайте клиентите си. Така поддържате контакта и ако се използва комуникацията разумно и с правилната цел, това може да покачи доверието към вас, както и да направи клиентите по-лоялни и редовни. А това е в основата на развитието на вашия бизнес. 

Намалете пропуснатите резервации или обърканите часове

В днешното забързано време много често се случва клиенти да пропускат резервациите си или да объркат дните и часовете. С автоматични напомняния за предстоящи резервации, вие намалявате възможностите за грешки, както и пропуснатите възможности. Така напомняте на клиентите си и ако те не могат да ви посетят, ще си отменят резервацията, а вие може да запълните мястото с друг клиент. По този начин не губите оборота си.

Оферти и промоции

Използвайте базата данни, която имате, за да съобщите на клиентите си кога планирате да правите промоции и какви са те. Използвайте и информацията, която имате за да искате обратна връзка от клиентите си – да оценят бизнеса ви, както и да ви дадат съвет за по-добро обслужване. А когато събираме мнението на хората и го използваме за да подобрим услугите си, това буди респект и удовлетвореност и кара клиента да се върне при нас

Спестете пари от изпращане на съобщения

Когато използвате пуш нотификации, имейли и новини директно от системата, това е напълно безплатно за вас. Използвайки и софтуер, обикновено цената за SMS и Viber е и по-ниска. И все пак използването и на SMS увеличава възможността да достигнете до клиента. Но всичко трябва да се използва с мярка. Тествайте!

Персонализирайте посланията си

Използвайте информацията, която имате за клиентите си, за да изпращате по персонализирани имейли и съобщения – използвайте Име и Фамилия, използвайте най-посещаемите услуги от клиента, покажете, че ви е грижа за него и той не е просто един от многото. 

Едно от най-важните неща за вашия бизнес са вашите клиенти и колкото повече информация имаме за тях, колкото по-конкретни и таргетирани са, толкова по-вероятно е да успеем и да имаме лоялни, доволни и редовни посетители. 

С Fitsys съхраняването и развитието на базата данни с клиенти е лесна и безпроблемна, Клиентите са ваши, можете лесно, бързо, ефективно и автоматизирано да комуникирате с тях. Използвайте информацията разумно. 

Защо салоните за красота да предлагат онлайн записвания

В днешно време по целия свят салоните за красота започват да използват все повече специализирани софтуери за управление на салона. Замисляли ли сте се дали ви е необходим такъв софтуер и дали би помогнал в развитието и растежа на бизнеса ви. Все още в тези среди има...

7 причини да използваме система за резервации ако сме масажно студио

Ако сте собственик на масажно студио, СПА център, физиотерапия или рехабилитационен център, то използването на система за резервации е необходимост за вас. Това е софтуер, който улеснява резервациите, следенето на запазени часове и комуникацията с клиентите. Такава...

Важно ли е първото впечатление

Управлявате ли център за лазерна епилация, студио за естетична дерматология, салон за красота или спортен обект. Ако бизнесът ви е свързан с предлагането на услуги, където конкуренцията става все по-голяма и по-голяма с всеки изминал ден, то е изключително важно да се...

Оптимизирайте Facebook рекламите си с помощта на CRM системата си

Ако имате бизнес, свързан с предлагане на услуги (клиника за естетична дерматология, студио за красота, студио за лазерна епилация, спортен център, йога студио и други), то използването на CRM система или система за управление на бизнеса, е нещо без което не можете....

6 начина да върнем старите клиенти към бизнеса ни

Когато управляваме бизнес, предоставящ услуги на крайни клиенти, в един момент част от клиентите ни не се връщат и това, за съжаление, е действителността. За да запазим максимално голям брой от клиентите си, то е необходимо постоянно да комуникираме с тях и да ги...

Защо да изберем Fitsys за управление на естетичен център и център за лазерна епилация

Fitsys дигитализира индустрията за здраве и красота и ви предлага софтуер за цялостно управление на центрове за естетична дерматология и центрове за лазерна епилация.  В днешната дигитална и забързана ера управлението на център за естетична дерматология или за лазерна...
5 стратегии за да направим клиентите си лоялни

5 стратегии да направим клиентите си лоялни

Знаете ли, че цената за придобиване на нови клиенти е около 5 пъти по-висока от цената за задържане на настоящи клиенти*. Освен това вашите “стари” клиенти са с 50% по-склонни да пробват нови продукти и да похарчат 31% повече от новите клиенти. Това показва колко...
6 функционалности, които трябва да има софтуерът за управление на салони за красота.

6 функционалности, които трябва да има софтуерът за управление на салони за красота.

В днешната технологична ера хората прекарват огромно време на компютъра и телефона си и това означава, че е задължително всеки бизнес да използва технологиите и да присъства онлайн. Това важи и за салоните за красота и СПА салоните. 20% от малките бизнеси не успяват в...
Как да минимизираме пропуснатите резервации

Пропуснати резервации – как да ги минимизираме

В днешно време един от най-нарастващите проблеми на всички бизнеси, които предлагат услуги, са пропуснатите резервации и отменянето им в последния момент. Това е сериозен проблем, който не трябва да се подценява и за който си струва да вложим време и средства. Ние...
Как да използваме Viber за подобряване на бизнеса ни

Как може да използваме Вайбър за подобряване на бизнеса

Предоставянето на дигитални канали, които да подобряват клиентското изживяване, става все по-важна част от всеки бизнес, който гледа напред към бъдещето.  Изследванията показват, че поставянето на клиентското изживяване (Customer Experience или CX) в центъра на...
Call Now Button