В определен момент от живота във всеки човек с мотивация за кариерно развитие, се заражда идеята за собствен бизнес. На пръв поглед собственият бизнес изглежда като безоблачна алтернативна реалност, в която ние сами определяме работното си време, всички приходи отиват в нашия джоб и не се налага да работим с колеги, които не харесваме. Моментът, в който идеята започне да придобива реални измерения и пристъпим към нейното осъществяване, се оказваме обсипани от безкрайна информация в интернет, от доброжелателни съвети на колеги и дълги списъци с изисквания от институции. Възможно ли е изобщо да се ориентираме правилно и да създадем успешен собствен салон за красота? Това е напълно постижимо, ако изпълните внимателно стъпките, водещи началото на дългия път към успеха.

Запознайте се с изискванията

На този свят няма невъзможни неща, ако предварително знаете правилата. Преди да се хвърлите напред към авантюристичното начинание да управлявате собствен бизнес, трябва да направите детайлно проучване.

Почти веднага ще се сблъскате със законите и наредбите на НАП,  инспекцията по труда, ХЕИ и други административни структури в държавата. За всяко ваше действие има подробно разписани закони – за сградата, за персонала, за работното време, за работната политика.

Ще загубите повече време и усилия да търсите и ремонтирате помещение, което впоследствие може да се окаже, че не отговаря на изискванията. Има и вариант за професионални фирми, които могат да ви съдействат да се справите без много усилия и разходки. Само се убедете, че сте включили този разход във финансовия си план, а също така и таксите за административните процедури и документи.

Проучете клиентите си

По принцип сегментирането на пазара и изследването на таргет групата е една от основните части в маркетинговия план, който от друга страна е елемент на бизнес плана, за който ще прочетете в следващата стъпка. Причината да засегнем този елемент преди бизнес плана е, че той оказва голямо влияние върху цялостното виждане за самия план.

Какъв е вашият идеален клиент? Какъв салон за красота мислите, че би посещавал? Какви услуги трябва да предлагате, за го привлечете? Това са само част от въпросите, които трябва да имате в главата си, когато развивате идеята за собствен салон за красота. Клиентите ще бъдат вашият източник на приходи, затова трябва във всяка една стъпка да мислите за техните желания и комфорт.

Може би искате да привлечете предимно мъжка аудитория, елитни бизнес дами или пък възрастни жени – трябва да съобразите с това интериора на салона, местоположението и ценовата политика. Т.е почти всичко във вашия бизнес план зависи от таргет групата, която изберете.

След като имате идея каква част от пазара искате да обслужвате, отделете време да проучите тяхното поведение – какво искат и как пазаруват.

Създайте бизнес план

Време е да материализирате вашата идея на хартия. Един добре разписан бизнес план съдържа следните елементи:

–          Въведение: име на фирмата, адрес, участващи лица

–          Описание на компанията: сфера на развитие

–          Анализ на пазара: проучване на индустрията, конкуренти, тенденции

–          Организация и управление

–          Услуга или продукт

–          Маркетинг и продажби: сегментиране на пазара; стратегия за продажба на услугите; канали за реклама

–          Прогнозни финансови разчети: инвестиции и възвръщаемост

–          Времеви график и фази на осъществяване на проекта

Формулирайте плана кратко и точно, като може да добавите още елементи или да ги промените.

Потърсете подходящо помещение

Вече сте се запознали със законовите изисквания, таргет групата си и имате готов бизнес план. Няма защо да отлагате същинското изпълнение на проекта, а то започва именно с избор на физическо пространство.

Помещението, което изберете, трябва да е съобразено със закона, да е по възможност на първи или партерен етаж, да е разположено на удобно за клиентите място и да е с уютен интериор, който да отговаря на стила на вашите клиенти. Може да се обърнете към дизайнер, с който заедно да обсъдите и създадете перфектната визия на салона за красота.

Наемете персонал

Наемете професионалисти, с които заедно да изграждате позитивен имидж. Търсенето на добри специалисти е тежка задача, но изключително важна за качеството на услугите, които предлагате. Ако се налага и имате възможност, вложете усилия и средства в обучение на персонала, защото крайният резултат си заслужава.

Маркетингова стратегия и реклама

Вече подробно сме засягали значението на маркетинга и рекламата за развитието на бизнеса в предишни блог материали. Нови и лоялни клиенти се печелят най-лесно чрез ясна дефинирана маркетингова стратегия и постоянство, а също така чрез добро обслужване (препоръката е най-добрата реклама).

Изберете софтуер за управление на салона

Не на последно място по значение е изборът на софтуер за управление на бизнеса, който ще автоматизира голяма част от процесите и ще улесни ежедневната ви работа.

Свържете се с нас, ако търсите софтуер, който да има всички важни функционалности, които ще ви помогнат да управлявате лесно обекта си и да взимате информирани бизнес решения.  

Call Now Button