Привличането на нови клиенти е единственият сигурен начин за увеличаване на печалбите и изисква внимателно планиране и подходяща стратегия. Превръщането на случайните посетители в лоялни клиенти е дори по-сложен процес, към който трябва да подхождаме с приоритет. Те ви носят гарантирани приходи, склонни са да платят повече за услуга и да препоръчат вашия бизнес на познати. Абонаментните пакети и промоции са начин да задържите старите посетители и да предизвикате интереса на потенциалните. В настоящия текст ще разгледаме основните видове абонаментни планове и промо пакети, които да включите във вашия ценоразпис.

За нови клиенти

Успешна практика са екслузивните предложения за нови клиенти, без значение от естеството на вашия бизнес. Тези промоции може да са ограничени времево – напр. „само този месец…“ или постоянни – т.е., “ако не сте посещавали досега, може да се възползвате днес, утре или след година”. И двата варианта си имат предимства и изискват ефективна реклама според възможностите – комуникация с клиентите на място, традиционен маркетинг (дипляни, радио и ТВ реклами, билборд и др.) и дигитален маркетинг (социални мрежи, SEO, PR статии).

Отстъпки от първо посещение

Отправете предложение за по-евтин месечен абонамент от стандартното към лица, които идват за пръв път. В рамките на един месец те ще могат да усетят атмосферата, да се запознаят с вашите служители и да преценят дали вашият клуб е подходящ за тях, а вие ще можете да направите добро впечатление. Доста вероятно е да си създадат режим и да свикнат с мястото, а това е вашият шанс да предложите някого от абонаментите за редовни клиенти. 

За салоните за красота намаленията за първи посещения също са приложими – направете такива за една процедура лазерна епилация или маникюр и педикюр. Във вашия случай е по-правилно да измисляте периодично такива промоции за различни услуги, валидни в рамките на месец или два. 

Отстъпката от цената и безплатните предложения трябва да бъдат разграничавани. Не ви съветваме да раздавате посещения напълно безплатно, защото: 

1. хората са по-склонни да посещават редовно нещо, за което са платили
2. вие претендирате, че предлагате качествена услуга, а тя струва пари – не се продавайте на всяка цена

Отстъпка за приятели

Какво по-хубаво от един нов клиент? Двама едновременно. Направете промоция за нови посетители по двойки – има най-различни варианти. Например, може втората абонаментна карта във фитнеса ви да е с 50% отстъпка или пък двама човека да ползват обща карта с неограничени посещения за първия месец. В козметичните салони предложете отстъпка от масаж за двойки или безплатна подстригване за приятелка на редовен клиент. 

Бъдете креативни и привлечете повече хора с маркетинг от уста на уста. Но не забравяйте за социалните мрежи – това е мястото, където задължително трябва да уведомите за всички актуални промоции. 

Подаръчни ваучери

Гифт картите са един чудесен начин да популяризирате бизнеса си, а хората обичат да изненадват близките си с такива подаръци. 

За лоялни клиенти

Фитнес клубовете предлагат месечни абонаменти, които излизат по-евтино от единичните посещения и са по-удобни. Стандартно те са на принципа на дебит – клиентът плаща предварително за месеца и трябва да използва заредената карта до определена дата. Повечето обекти имат различен ценоразпис в натоварените часове от деня и неработните дни.

Американският модел за фитнес клубове е годишен договор, който се плаща месечно и е с много ниска цена. Въпрос на време е това да стане популярно и у нас. Цената трябва да е достатъчно ниска, за да не притеснява клиента и той да го възприеме като сметка за интернет, примерно. Месечен абонамент за 20лв. не звучи страшно, особено когато едно Starbucks кафе е 4лв.? 

Напомняйте на клиентите си за изтичащ срок на картите и ги уведомявайте за нови промоции

Ако сте собственик на голям козметичен салон или верига, започнете да предлагате карти с отстъпки на лоялните си клиенти или ваучери за определени процедури, които досега не са опитвали. Много популярни са абонаментни посещения за лазерна епилация, масажи или др. Направете ги с валидност за тримесечие, година или до изчерпване на посещенията, в зависимост от услугата. 

Наблегнете на маркетинга в социалните мрежи – пускайте разнообразно съдържание със снимки и видео. Помолете редовните си клиенти за отзиви онлайн.

Празнични отстъпки

Коледа и Нова година са подходящо време за промоции за всеки бизнес, 8 март е страхотен повод за инициатива в салоните за красота, а летният сезон е повод да стегнем тялото и да премахнем излишното окосмяване. За личните празници на клиентите като бал или сватба направете специални пакети и отстъпки  – напр. прическа, грим и кола маска. 

А за да е гладък и максимално автоматизиран процесът с абонаментините карти, гифт ваучери, отстъпки и други, вашият софтуер трябва да предлага тези функционалности, да проследява сроковете на абонаментите, да изпраща автоматизирани известия, да може да прави отчет на закупени, използвани, изтичащи карти, да може да имате достъп до базата си данни от клиенти и да ги сегментирате за да може да им пускате и маркетинг известия и още много. Нашият софтуер Fitsys предлага всичко това. Повече за функционалностите вижте тук.

Call Now Button