Ако сте бизнес, който предлага различни услуги, например ако сте студио за красота, то значима част от бюджета ви отива за консумативи, които е трудно да проследите и да калкулирате. Например студиата за маникюр харчат около 8-9% от оборота си за лакове, козметика и консумативи за еднократна употреба. За да оптимизирате бюджета си, е нужно да имате много ясна проследяемост на консумативите. 

Целта е на всекидневна база да може да проследявате склада и движенията в него, както и информация за наличните консумативи с голяма точност. 

Как да избегнете най-често срещаните грешки, когато работите със склад и следене на наличности:

Спестете пари и не поръчвайте прекалено много

Следете колко консумативи използват вашите служители, когато предоставят услугите си. Трябва да изчислите точно обема, за да планирате съответно разходите си.

Например предлагате боядисване на вежди и ламиниране на мигли. Консумативите за двете услуги купувате по равно. Оказва се с времето, че клиентите ви много по-често си боядисват веждите, отколкото да си ламинират миглите. В един момент консумативите за боядисване на вежди са почти изчерпани, докато тези за миглите са останали. 

Ако използвате софтуер, който позволява да следите използваните консумативи при конкретна услуга и има анализи, с които да видите кои консумативи се използват по-често, то може да си направите извод как да коригирате доставките си, така че да не ви изостават консумативи. Можете също така, виждайки, че имате изостанали консумативи, да пуснете промоция на дадена услуга, така че да може да употребите консумативите и да не се налага да ги бракувате в някакъв момент. 

Следете кои продукти са най-търсени и кои най-малко

Ако използвате софтуер, който има складова функционалност, ще имате проследяемост колко продукта имате и какво е тяхното търсене. Например предлагате козметика за коса на фирма А и фирма Б. Оказва се, че вашите клиенти купуват много по-често от фирма А, отколкото от фирма Б и то в темп, в който скоро марката А се изчерпва. Със софтуера вие ще може да следите този процес и това да ви помогне да вземете решение – дали да увеличите доставките на продукти на фирма А, дали да преустановите работа с фирма Б, дали да пуснете промоция за да изчистите наличностите от фирма Б. 

Автоматично изчислявате себестойността на услугата

Добрият софтуер ви дава възможност и да изчислите автоматично себестойността на извършена услуга като взема предвид използваните консумативи или продукти при направата на услугата, тяхното количество. Дава ви и % съотношение – каква част от крайната цена на услугата е нейната себестойност

С нашия софтуер Fitsys, само с няколко стъпки, вие може да конфигурирате продуктите и консумативите си, да следите тяхното използване и да автоматизирате процеса, за да може да взимате информирани решения за вашия бизнес. Вижте повече, как Fitsys може да помогне в управлението и развитието на бизнеса ви. 

Call Now Button